Telefoniste uitgever Catan: 'Ik ben zwaar uitgescholden'

De oude versie van het bordspel Kolonisten van Catan.

Het bedrijf 999 Games – uitgever van het populaire bordspel Catan – wordt overspoeld met negatieve reacties op het besluit om de naam Kolonisten van Catan in te korten tot Catan. ,,Ik ben zwaar uitgescholden'', zegt een geschrokken telefoniste.

999 Games heeft het woord ‘Kolonisten’ verbannen van de dozen en boekjes bij het gezelschapsspel Kolonisten van Catan, zo werd vandaag bekend . ,,Die term is sinds een jaar of tien zó beladen geworden, dat we het niet meer willen gebruiken voor onze spellen'', zei woordvoerder Bert Calis van 999 Games gisteren tegen deze krant.

Inmiddels heeft 999 Games een persbericht verstuurd waarin staat dat ‘de naam Catan om een heel andere reden is aangenomen’. Het bedrijf stelt dat de naam is gewijzigd ‘om het merk internationaal te kunnen uitbouwen en beschermen’.

Publicaties niet onjuist

Woordvoerder Bert Calis laat in een telefonische toelichting weten dat het artikel dat het AD bracht niet onjuist is, maar dat hij de krant gisteren ‘onvolledig’ heeft geïnformeerd. De ‘negatieve connotatie’ van het woord ‘kolonisten’ en de klachten daarover waren wel degelijk redenen om de naam van het spel te veranderen.

,,Maar blijkbaar was er nog een reden waar ik gisteren nog niet van wist'', zegt hij nu. ,,Die context willen we met dit persbericht meegeven.'' In het persbericht staat dat de internationale naamswijziging in 2014 is doorgevoerd. De woordvoerder van het bedrijf bevestigt – net als gisteren – dat de discussie over de naam en de bijbehorende klachten al speelden in 2012.

Een andere medewerker van 999 Games geeft aan dat het nieuws over de naamswijziging intern een ‘enorme rel’ is geworden.

Nieuws

Meest gelezen

menu