‘Al zeker 3000 grafkisten gedragen’

Studenten als dragers bij een uitvaart winnen aan populariteit. Axios uit Groningen heeft in drie steden in Nederland 170 jongens op afroep beschikbaar. Zaterdag geven ze demonstraties op de uitvaartbeurs in de Martinikerk.

Studenten dragen grafkisten. FOTO ARCHIEF DVHN

Studenten dragen grafkisten. FOTO ARCHIEF DVHN

Kisten dragen

Drager bij een uitvaart als bijbaan voor studenten. Die verhalen hoorden de broers Rob (31) en Thijs (26) de Vries uit Groningen zes jaar geleden tijdens hun studie. Maar in het Noorden bestond die baan niet en dus richten ze vanuit hun studentenhuis in de Poelestraat het bedrijf Axios op. Met de Toyota Starlet van moeder De Vries tuften de gebroeders met mede-studenten, keurig in pak-met hoge hoed, door de provincie om bij uitvaarten de kist van de overledene te dragen.

,,We hebben met ons bedrijf al zeker 3000 grafkisten gedragen’’, zegt Rob de Vries niet zonder enige trots. ,,We werken nu ook vanuit Zwolle en vanuit Nijmegen en zijn aan het onderzoeken of we ons ook in Duitsland kunnen vestigen.’’ De Toyota van hun moeder is verruild voor witte busjes om de dragers op de plek van bestemming te krijgen. Het pand in de Poelestraat is nog steeds de uitvalsbasis voor de dragers. Daar hangen 25 zwarte pakken en liggen 25 hoeden klaar voor de studenten die hun eigen witte overhemd en een paar gepoetste zwarte schoenen mee moeten nemen.

Veel animo

Er is onder studenten en afgestudeerden veel animo voor de baan van drager. De gemiddelde lengte ligt op 1.85, er mogen geen al te grote lengteverschillen zijn om problemen bij het tillen te voorkomen. De Vries: ,,We hanteren geen strakke leeftijdsgrens, als de uitstraling maar jong is. We hebben tegenwoordig een wachtlijst. Die is handig voor als er studenten op stage gaan en geen tijd meer hebben om te dragen. Onze dragers krijgen eerst een training. Vooral het ‘schouderen’ is niet gemakkelijk. Meestal krijgen we van tevoren niet te horen hoe zwaar iemand is en dan kan het zijn dat we liever met z’n zessen hadden gestaan in plaats van met z’n vieren.’’

De studenten-dragers zijn vooral erg gewild bij kerkelijke uitvaarten, zegt Rob. ,,Ons stijlvolle en strakke voorkomen past daar mooi bij. We worden ook vaak ingezet als er weinig familieleden zijn die kunnen dragen. De mensen vinden het altijd een mooi contrast als die jonge jongens een erehaag vormen voor de nabestaanden op weg naar de koffiekamer.’’

Rob heeft zijn baan als leraar volledig opgegeven voor Axios, Thijs combineert zijn mede-eigenaarschap met een vierdaagse werkweek op een advocatenkantoor.

De uitvaartbeurs Licht op de Dood is zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur in de Martinikerk in Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu