Alleenstaande moeder duwt glas in gezicht van cafébezoeker, OM ziet af van eis tot celstraf

Vrouwe Justitia in de rechtbank Groningen. Foto: Rob Zijlstra / DVHN

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een werkstraf van 240 uur en 6 maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen een 33-jarige vrouw uit Groningen wegens zware mishandeling. In een café in Groningen duwde ze een glas in het gezicht van een andere vrouw.

Het gebeurde in november vorig jaar, om 5 uur in de ochtend in café Donovan’s in de Peperstraat in Groningen. Aan de bar kreeg het slachtoffer de inhoud van een glas drinken over haar heen. Er ontstond een woordenwisseling tussen beide vrouwen. Kort daarop kreeg het slachtoffer het glas in haar gezicht geduwd met fors letsel tot gevolg.

Het incident is gefilmd, maar de beelden die in de rechtszaal werden getoond geven geen uitsluitsel over wat er precies is gebeurd. Twee getuigen verklaarden dat de verdachte met het glas sloeg dan wel duwde.

‘De verdachte werd aangevallen en sloeg van zich af’

De verdachte zegt dat ze sloeg uit een reflex nadat ze door het slachtoffer bij haar pols was vastgepakt en haar de doorgang werd belemmerd. Advocaat Heiko Eckert stelt dat er sprake is van noodweer. De verdachte werd aangevallen en sloeg volgens de raadsman van zich af, niet bewust van het feit dat ze een glas in haar hand had.

Ook vindt Eckert de getuigenverklaringen onbetrouwbaar. ,,Ze zijn ter plekke opgemaakt om 5 uur in de ochtend. Er zal toen wel wat gedronken zijn.’’

Incident heeft grote impact op leven van het slachtoffer

Het slachtoffer heeft naast een vergoeding van schade om 3000 euro smartengeld gevraagd. Ze heeft blijvende littekens in haar gezicht. In een verklaring vertelde ze hoe groot de impact is die het incident op haar leven heeft. ,,Ik zal ermee moeten leren leven.’’

Bij het bepalen van de strafeis heeft de officier van justitie rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. ,,Volgens onze richtlijnen eisen we hier forse gevangenisstraffen voor.’’ Het OM ziet daarvan af, omdat de verdachte een alleenstaande moeder is met vier kinderen, een vaste baan heeft en daarnaast studeert.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Nieuws

Meest gelezen

menu