‘April te vroeg voor referendum herindeling'

ANP

Het is onmogelijk om in april al een officieel referendum over de fusie van Stadskanaal, Veendam en Pekela te houden. Dat tijdstip komt te vroeg.

Het is onmogelijk om in april al een officieel referendum over de fusie van Stadskanaal, Veendam en Pekela te houden. Dat tijdstip komt te vroeg.

Dat zegt fractievoorzitter Pim Siegers van de SP in Pekela. Zijn partij wil graag zo'n referendum. Dat geldt ook voor de SP-fracties in Stadskanaal en Veendam.

Poging
Ze hadden een poging willen doen hun gemeenteraden achter zo'n officiële volksraadpleging op 6 april te krijgen. Op die dag kunnen de Nederlanders ook meedoen aan het referendum over een associatieverdrag met Oekraïne.

,,We hadden gehoopt dat een lokaal referendum daar mooi bij aan kon sluiten, maar dit is niet zo'', stelt Siegers. ,,De regels zeggen namelijk dat onze gemeenteraden eerst een officieel besluit over een herindeling moeten nemen. Pas als dat is gebeurd, kunnen wij in de gemeenteraad met een voorstel voor een officieel referendum komen. Een officieuze raadpleging op 6 april zou wel kunnen, maar die heeft niet dezelfde kracht en status.''

Siegers wil in februari al wel met de andere partijen in de gemeenteraad van Pekela over de kwestie praten. Net zoals de SP-fracties dat in Veendam en Stadskanaal doen. Maar vermoedelijk komen de SP'ers pas met een voorstel voor een referendum als dat besluit over een herindeling tussen de drie gemeenten er ligt.

Verder op weg
De betrokken burgemeesters en wethouders maakten donderdag bekend verder te willen op de weg naar die herindeling. Ze vragen de gemeenteraden binnenkort in te stemmen met een vervolgonderzoek naar een fusie. Een onderzoek dat aansluit op een soort basisplan, de zogenoemde Strategische Agenda, dat ze eind vorig jaar al presenteerden.

,,Dit vervolgonderzoek richt zich onder meer op de wijze waarop bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties bij een herindeling betrokken kunnen worden'', zegt burgemeester Baukje Galama van Stadskanaal. ,,Ook wordt onderzocht wat de economische en financiële gevolgen van een herindeling zijn en of zo'n gemeente ook krachtiger wordt, in die zin dat ze niet allerlei samenwerkingsverbanden meer nodig heeft.''

Defenitief
Als de gemeenteraden instemmen, moeten de resultaten van dat vervolgonderzoek voor de zomer klaar zijn, zo hoopt Galama. ,,Dan hebben de gemeenteraden hopelijk meer informatie en kunnen ze wellicht al een definitief besluit nemen.'' Als dat inderdaad gebeurt, kunnen de SP'ers trachten het door hen zo gewenste referendum er door te krijgen.

Als de raden instemmen met zo'n grote veenkoloniale gemeente, is er ook duidelijkheid over het toekomstige bestuurlijke plaatje van Oost-Groningen. Vlagtwedde en Bellingwedde besloten immers al eerder samen te gaan, Menterwolde fuseert met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. Oldambt blijft zelfstandig.

Nieuws

Meest gelezen

menu