Het dreigt mis te gaan met de Nederlandse asielopvang. Staatssecretaris wil 2000 extra opvangplekken wegens overvol azc Ter Apel, deze maand nog

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. Foto: Huisman Media

Als er niet snel extra noodopvang komt, dreigt het in de komende weken zover te komen dat het asielcentrum in Ter Apel geen asielzoekers meer kan opnemen. ,,Een onaanvaardbare situatie.”

Dat schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze gaat verdergaande maatregelen nemen om in december nog zeker 2000 opvangplekken voor asielzoekers te regelen. Wat die maatregelen precies behelzen, maakt ze op korte termijn bekend.

Gedwongen opvangplekken creëren?

Of gemeenten verplicht worden om opvangplekken te creëren, kon een woordvoerder van de staatssecretaris gisteren nog niet zeggen. Eerder noemde Broekers-Knol dat nog ,,zeer onwenselijk”. Tot nu toe deed ze telkens oproepen aan gemeenten voor extra asielopvang, maar konden zij zelf kiezen of zij daar gehoor aan wilden geven. Maar de inspanningen blijken nu niet voldoende om op korte termijn de acute problemen op te vangen, schrijft Broekers.

De afgelopen tijd zijn er in samenwerking met de overheden circa 8500 extra plekken geregeld als noodopvang, onder meer in evenementenhallen, in hotels en op defensieterreinen. Zo worden in de kazerne in Zoutkamp Afghaanse vluchtelingen opgevangen. Ook is Expo Assen onlangs omgebouwd tot noodopvang voor 500 asielzoekers uit het overvolle asielzoekerscentrum in Ter Apel, waar de meeste asielzoekers zich aanmelden.

Stop geen optie

Een stop op de opvang van vluchtelingen zou volgens haar ,,een onaanvaardbare situatie zijn”, omdat Nederland zich volgens het EU-recht en internationale verdragen verplicht heeft om asielzoekers op te vangen. ,,Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle Nederlandse overheden om aan deze verplichting te voldoen”, schrijft Broekers-Knol.

De afgelopen tijd zijn er steeds meer mensen in Nederland aangekomen om hier asiel aan te vragen. De asielzoekerscentra zitten echter overal vol, mede omdat de doorstroming stokt. Statushouders blijven noodgedwongen in azc’s wonen omdat er geen huurhuizen voor hen zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu