‘Boete Heiploeg onrechtmatig'

Garnalenpeller Heiploeg heeft in 2013 ten onrechte een boete van 27 miljoen euro opgelegd gekregen, zeggen curatoren. De Europese Commissie heeft het bewijs met heimelijk gemaakte geluidsopnamen onrechtmatig verkregen.

Garnalenpeller Heiploeg heeft in 2013 ten onrechte een boete van 27 miljoen euro opgelegd gekregen, zeggen curatoren. De Europese Commissie heeft het bewijs met heimelijk gemaakte geluidsopnamen onrechtmatig verkregen.

De curatoren Gerard Breuker en Pieter Lettinga willen dat de Europese Commissie het besluit daarom terugdraait. Donderdag dient de zaak op een hoorzitting van het Hof van Justitie in Luxemburg.

Kartelafspraken
De voormalige garnalengigant Heiploeg uit Zoutkamp kreeg de boete vanwege kartelafspraken met Duitse en Nederlandse garnalenvissers op de West-Europese markt tussen 2000 en 2009.

De boete van 27 miljoen euro betekende de doodsteek voor het vroegere Heiploeg, dat destijds al in zwaar weer verkeerde. Het bedrijf is overgenomen door Parlevliet en Van der Plas uit het Zuid-Hollandse Valkenburg. In Zoutkamp maakte het twee jaar geleden een herstart met 300 werknemers.

Na het opleggen van de boete van de Europese Commissie heeft Heiploeg meteen beroep aangetekend. De curatoren hebben dat voortgezet.

Een flink deel van de bewijslast van de Europese Commissie bestaat uit de geheime geluidsopnamen van garnalenvisser Lau Kok van het Enkhuizer bedrijf Heyko. Deze heeft telefoongesprekken met Heiploeg en Volendammer garnalenbedrijven opgenomen. Breuker: ,,Dat gebeurde zonder toestemming van Heiploeg en andere betrokkenen. De Europese Commissie heeft beslag gelegd op die banden na huiszoeking bij Kok. Het is de vraag of het bewijs rechtmatig is verkregen.''

Verlaging
Als het niet lukt de boete van tafel te krijgen willen de curatoren de boete laten verlagen. Volgens hen is de periode waarin kartelafspraken zouden zijn gemaakt beperkt gebleven van 2000 tot 2006. Dat is een derde minder, rekent Breuker voor. ,,Dus kan ook de boete navenant worden verlaagd.''

Verder willen de curatoren de voormalige bestuurders van Heiploeg aansprakelijk stellen. ,,Als de Europese Commissie gelijk heeft, hebben ze zich schuldig gemaakt aan onbehoorlijk bestuur. Dat heeft de onderneming ernstige schade berokkend.''

Het gaat om Hendrik Nienhuis, die tot 2005 de touwtjes in handen had, en zijn opvolgers Nico Mooijer, Willem Smit en Hans Luit. ,,Ze proberen me al twee jaar aansprakelijk te stellen'', reageert Nienhuis. ,,Maar als je zo lang niets van ze hoort, denk je: het zal wel loslopen. Wellicht willen ze eerst het hoger beroep afwachten.''

Nienhuis maakt zich geen zorgen. ,,De laatste vijf jaar waarin die kartel-afspraken zijn gemaakt, was ik al weg. Ze kunnen me wat.'' Eerder liet hij in deze krant weten zelfs over bewijs te beschikken dat de kartelafspraken zijn gemaakt na zijn vertrek.

Volgens Breuker gaan de curatoren eerst met de bestuurders praten om tot een schikking te komen, alvorens ze een rechterlijke procedure starten. Nienhuis moet erom lachen. ,,Ze kunnen wel van alles willen. Van mij krijgen ze niets.''

Doodsteek
Mocht uiteindelijk blijken dat de kartelboete ten onrechte is opgelegd of wordt verlaagd, dan heeft dat geen gevolgen voor Heiploeg, dat immers statutair niet meer bestaat.

De boete van 27 miljoen euro staat overigens nog steeds open. Een maand voor het gewraakte besluit van de Europese Commissie werd Heiploeg failliet verklaard. De schuldenlast was dermate hoog dat de boete niet betaald kon worden.

Tekst: Mannus van der Laan

Nieuws

Meest gelezen

menu