‘Bulgaren bedreigen glazenwassers Noord- en Oost-Groningen’

Foto: ANP XTRA/Roos Koole

Glazenwassers in Noord- en Oost-Groningen voelen zich bedreigd door een groep agressieve Bulgaren die hun werk over wil nemen.

,,We worden geterroriseerd.’’ Aan het woord is een kleine ondernemer, die uit angst voor represailles zijn naam uit de krant wil houden. ,,Ik ben mijn leven nu al niet zeker.’’ De man zegt dat ‘ze’ al vier keer geprobeerd hebben hem van de weg te rijden. Hij is bij de politie geweest. ,,Die doet niks. Te weinig bewijs.’’ Daarom rijdt de glazenwasser nu rond met een dashcam.

Aangifte

De Bulgaren flyeren in Delfzijl, Appingedam, Winsum, Bedum, Oude Pekela, Stadskanaal en Winschoten. Of ze bellen aan om klanten te werven. Ook proberen ze glazenwassers af te kopen. ,,Ze boden me 30.000 euro om te stoppen. Het geld lag cash op tafel’’, vertelt een ondernemer. Hij weigerde en ligt nu met ze overhoop. ,,Ze zeiden dat ze m’n kop er af wilden snijden. Ik heb aangifte gedaan.’’ De politie bevestigt dat afgelopen jaar meerdere meldingen zijn gedaan. Er zijn echter geen onrechtmatigheden geconstateerd. Het bedrijf van de Bulgaren in Winschoten reageert niet op terugbelverzoeken.

De Bulgaren werken volgens de gevestigde ramenlappers ver onder de prijs. ,,Ik vraag gemiddeld 20 tot 25 euro voor een huis. Dan komen zij aan met een bod van 14 euro’’, zegt een van hen. Meerdere collega’s bevestigen dat ze klanten kwijtraken.

Schimmig

De Bulgaren werken vooral in straten met rijtjeshuizen. ,,Het goedkope segment. Deze klanten zijn vaak ook minder kritisch’’, zegt eigenaar André Ottevanger van het Eerste Winschoter Glazenwasserij en Schoonmaakbedrijf (EWGS) uit Winschoten. Hij werkt zelf vooral in buurten met vrijstaande woningen. ,,Ik heb weinig last van de Bulgaren. Maar we maken ons wel zorgen omdat de markt wordt verpest zo.’’

Een aantal ondernemers zegt te zijn gezwicht voor bedreigingen. Ze geven noodgedwongen een straat of zelfs een hele wijk op. Ook doen berichten de ronde over diefstal. ,,Ze maken foto’s van interieurs als ze buiten op de ladder staan.’’ De glazenwassersbranche heeft door incidenten en zwartwerkers een wat schimmig imago. De praktijken van de Bulgaren maken het alleen maar erger, vrezen collega’s. Al jaren circuleren berichten over malafide ramenlappers van Bulgaarse of Roemeense komaf. Ze lijken steeds verder naar het Noorden op te rukken.

Nieuws

menu