‘Constructie stichting WAG en De Haan Advocaten verboden’

De Raad van Discipline oordeelt dat de constructie die De Haan Advocaten in Groningen heeft opgezet met de Stichting WAG ontoelaatbaar is. De bestuurders van het advocatenkantoor krijgen een berisping, evenals de twee betrokken advocaten.

Volgens het eigen tuchtcollege heeft De Haan Advocaten het vertrouwen in de advocatuur geschaad. Het kantoor heeft financiële belangen bij de uitkomst van de procedure die wordt gevoerd tegen de NAM. De raad stelt dat dat is strijd is met de advocatenwet.

3500 deelnemers

De stichting WAG waarbij 3500 mensen uit Groningen zich hebben aangesloten voert een procedure tegen de NAM met betrekking tot de waardevermindering van woningen als gevolg van aardbevingen. De deelnemers betaalden eenmalig 100 euro. Komt het tot een schadebetaling dan vangt De Haan een succesfee van vijf tot tien procent. Deken Rob Geene van de Orde van Advocaten diende een jaar geleden een klacht in tegen deze financiële constructie.

Deken Rob Geene zegt in een eerste reactie blij te zijn met de uitspraak. Vrijwel alle punten die hij als bezwaar aanvoerde, zijn door de raad overgenomen.

Wat de gevolgen voor de lopende procedure zijn, is onduidelijk. Vast staat dat De Haan niet verder kan met deze constructie.

Hoger beroep

De Haan gaat in hoger beroep. Volgens het kantoor heeft de uitspraak geen gevolgen voor de lopende procedure. In een verklaring stelt De Haan dat er onjuistheden in de uitspraak staan. Het kantoor blijft zich ‘op alle mogelijke manieren’ inzetten voor de aangesloten deelnemers, staat in de verklaring.

Nieuws

menu