‘Coronaspuger’ uit Ten Post moet tien weken de cel in

De rechtbank in Assen.

De politierechter in Assen heeft woensdagmiddag een 41-jarige man uit Ten Post voor het spugen naar agenten tijdens de coronacrisis een celstraf van tien weken opgelegd.

Hiervan is de helft voorwaardelijk. De man riep tijdens het spugen: ‘Ik heb corona. Nu ga je dood’.

Met auto de sloot ingereden

De man belandde op 31 maart in Ten Boer met zijn auto in de sloot. De brandweer probeerde de gewonde man uit de auto te krijgen. Toen de bestuurder twee agenten zag naderen werd hij heel kwaad. Hij riep: ‘Ik heb corona’ en rochelde vervolgens. Hij spuugde richting de agenten en rochelde opnieuw. Een van de agenten duwde het hoofd van de man naar beneden en deed hem een spuugmasker om.

Verdachte kan zich niets meer herinneren

Tijdens de rit in de ambulance bleef de man rochelen en spugen. Door hem af te dekken met een laken en door het masker raakte hij niemand. De man werd tijdens de zitting gehoord via een telefoonverbinding. Zijn advocaat stond via een videoverbinding in contact met de rechter. De verdachte kan zich niets herinneren van dit incident. Door het ongeval had hij een black-out, zei hij. Hij vermoedt dat hij op dat moment een hersenschudding had, maar dat is niet vastgesteld.

Vijf weken in hongerstaking

De man zei dat hij vlak voor het ongeval onwel was geworden en daardoor in de sloot belandde. Hij was tot 12 maart vijf weken lang in hongerstaking geweest. Hij wilde daarmee de problematiek rondom de gaswinning landelijk op de kaart zetten. Door de bevingsproblematiek moet hij zijn huis noodgedwongen en met verlies verkopen. De hongerstaking en stress braken hem op. De rechter ging er niet in mee dat de man een black-out had en daardoor niet wist wat hij deed. ,,U ging heel lang door in dit gedrag”.

Rechter: ‘Taakstraf is te licht’

De advocaat van de man verzocht om een taakstraf. Dat vond de rechter een te lichte bestraffing. Door te spugen bedreigde de verdachte agenten die hem nota bene probeerden te helpen. De officier van justitie eiste een celstraf van tien weken. De rechter legde hiervan een deel voorwaardelijk op vanwege de stress die de man ervaart door de bevingsproblematiek. ,,Ook daarmee staan de kranten vol”.

Bij de man is het stresssyndroom PTSS vastgesteld en is hij hiervoor in behandeling. Die moet hij voortzetten en is hem een alcoholverbod opgelegd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu