Project NPG de Toukomst veel te bureaucratisch: Vier Hogelandsters stellen manifest op

Manifest Wij zijn het idee. Foto: Witte, Ulce

Vier Groningers van Het Hogeland ageren tegen de Toukomst, het project van Nationaal Programma Groningen om toekomstplannen voor de provincie in te dienen.

,,We hebben niks tegen het bedenken van plannen, maar wel tegen het hele circus dat er om heen zit’, zegt Jan Dirk Gardenier uit Warffum, een van de vier initiatiefnemers.

Met dat ‘circus’ bedoelt hij alle ‘commissietjes’ en andere bestuurlijke structuren die hun zegje over de plannen moeten doen. ,,Het maakt het ondoorzichtig. De kans bestaat dat ideeën moeten worden gecombineerd en dat er weinig van overblijft.’’

Pot met 100 miljoen euro

De Toukomst is een project van Nationaal Programma Groningen (NPG). Ze hebben een pot met geld met 100 miljoen euro en roepen alle Groningers op met plannen te komen om wonen, leven en werken in de provincie te verbeteren.

Gardenier heeft samen met Suzan Wierenga uit Winsum (mede-directeur Architectenbureau KAW), Erik Wong uit Hornhuizen (uitbater werkpension Wongema) en Lammert Meinema uit Baflo (Veiligheidskundige) een manifest opgesteld: Wij zijn het idee. Financier geen ideeën maar mensen is hun uitgangspunt.

,,NPG doet voorkomen dat we de Toukomst nodig hebben voor ideeën, maar die ideeën zijn er al lang. Kijk naar wat mensen hier in de regio doen. Al heel veel. Laat die hun gang gaan. Financier deze mensen.’’

Kerk gekocht

Zelf zijn ze het levendige voorbeeld. Wong is sinds tien jaar uitbater van een werkpension in Hornhuizen waar hij kunstenaars en andere creatievelingen ontvangt. Wierenga is met Meinema bezig een karakteristieke gymzaal in oude luister te herstellen. Gardenier heeft onlangs een kerk gekocht waar kinderen van basisscholen kunstlessen kunnen volgen.

De vier willen een anarchistische netwerk beginnen met mensen die hun manifest onderschrijven. Mensen kunnen aanhaken en weer afhaken. Ze kunnen samenwerken of alleen.

Gardenier: ,,Laat mensen hun gang gaan. Zet er geen lagen tussen. Is de toekomst de oplossing voor dingen? Als je steeds met je hoofd in de toekomst loopt, zie je het heden niet meer.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu