‘Europa stagneert snel internet op platteland’

Paul Tang in het Europees Parlement. FOTO ANP/SANDER KONING

Door Europese concurrentieregels stagneert de ontwikkeling van dunbevolkte gebieden, stelt Europarlementariër Paul Tang (PvdA) in vragen aan de Europese Commissie. De regels houden de komst van snel internet tegen.

De provincies Groningen en Gelderland hebben geld klaar liggen om met glasvezelkabels snel internet ook in landelijke gebieden als Noord-Groningen en de Achterhoek mogelijk te maken. Maar vanwege Europese concurrentieregels mag dat geld niet gebruikt worden.

,,Dat is toch van de gekke. Breedband-internet is het aangewezen instrument om de economie en dus de werkgelegenheid een impuls te geven, juist in achtergebleven regio’s”, aldus Tang.

Overheden mogen van Europa nu alleen subsidie geven voor de aanleg van internetnetwerken met een snelheid tot 30 MB. Tang vindt dat de Europese Commissie privaat-publieke samenwerking moet toestaan om de economie van de regio’s te stimuleren.

Ook in Drenthe probeert een burgerinitiatief al geruime tijd glasvezel te realiseren in de buitengebieden. Dat wordt eveneens bemoeilijkt door concurrentieregels.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu