‘Ex-manager Brood sjoemelt met kunst'

‘Ex-manager Brood sjoemelt met kunst'

Koos van Dijk, de ex-manager van Herman Brood, voorziet tegen betaling valse schilderijen van een echtheidscertificaat. Dat stellen de makers van het Vara-programma Rambam.

Koos van Dijk, de ex-manager van Herman Brood, voorziet tegen betaling valse schilderijen van een echtheidscertificaat. Dat stellen de makers van het Vara-programma Rambam.

Veel moeite om het echt te laten lijken, deden de televisiemakers van Rambam (BNN/VARA) niet. Presentator Jelte Sondij: ,,Een redacteur heeft op een doek van Action wat zitten kliederen. We mailden het naar Koos van Dijk, die echtheidscertificaten uitgeeft voor doeken van Brood. Voor een paar honderd euro was het geregeld. Hij hoefde het schilderij niet eens in het echt te zien.”

Geruchten
De ‘kunst' werd daarna door een collega van Sondij aangeboden bij een galerie. ,,De verf was bij wijze van spreken nog nat en ze wilden het zo verkopen voor duizenden euro's. Bizar”, constateert hij. ,,Al jaren gaan er in de kunstwereld geruchten dat er veel vervalsingen van Brood in de omloop zijn. Een trieste conclusie van ons onderzoek is dat dit waarschijnlijk klopt.”

Het onderzoek van de televisiemakers gaat verder, alles wordt met de verborgen camera vastgelegd. Sondij: ,,We wilden weten of Van Dijk uit onwetendheid handelde of ter kwader trouw.” Hij vertelt de voormalig manager, die jarenlang een kroeg runde in Winschoten, daarom vervalsingen te willen laten maken voor de Chinese markt. Of hij deze ook van een echtheidscertificaat kan voorzien.

Sondij: ,,Daar stond hij heel welwillend tegenover. Sterker nog: hij nam in alles het voortouw. Hij had allerlei tips: waar we de verf moesten kopen, hoe Herman zijn hand hield ten opzichte van het doek als hij aan het schilderen was. Hij onderhandelde ook uitvoerig over welk percentage van de winst van de neppers voor hem zou zijn. Wij stelden een kwart voor, hij eiste de helft en wilde het in contanten hebben.”

Bananasplit
Maar Van Dijk zelf kijkt er heel anders tegenaan. Hij zegt juist ‘het spelletje mee te hebben gespeeld' omdat hij dacht met een criminele organisatie te maken te hebben. ,,Ik voelde al nattigheid. Dus ik dacht: ik stel me bewust chantabel op, verstrek dat certificaat en kijk wat er gebeurt. En op het moment dat ik voldoende bewijs heb om ze erbij te lappen, bel ik de politie. Blijk ik ineens in een soort Bananasplit te zitten.”

Het proberen tegen te houden van de uitzending, heeft volgens Van Dijk ‘toch geen zin'. Wel zegt hij samen met zijn advocaat te bekijken of ze een zaak tegen smaad kunnen beginnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu