‘Filevorming in hoogzomer’

‘Blotevoetenhof’. Zo heet het theehuis dat op Tweede Paasdag wordt geopend aan het begin van het Blote Voetenpad aan de Peebos in Opende.

Er wordt nog hard gewerkt aan de aanleg van de theetuin Blotevoetenhof die op Tweede Paasdag opengaat. FOTO DVHN

Er wordt nog hard gewerkt aan de aanleg van de theetuin Blotevoetenhof die op Tweede Paasdag opengaat. FOTO DVHN

Opende Wat twaalf jaar geleden begon als ‘grap’ is uitgegroeid tot een drukbezochte toeristische attractie. Volgens boswachter Nico Boele is het idee voor het Blote Voetenpad afkomstig van de vijf jaar geleden overleden ‘buurvrouw’ Geertsje Olthof. ,,Bij gebrek aan een goeie weg deed ze bij mooi weer haar klompen uit als ze van Peebos naar Opende ging. Dit pad voerde dwars door blubber en drek over het zogenoemde Brommellaantje (’brommels’ staan voor bramen). Plaatselijk Belang Opende en en Staatsbosbeheer besloten er een ‘echt’ pad van twee kilometer te maken.

Inmiddels trekt het Blote Voetenpad zoveel bezoekers dat de attractie bijna ten onder gaat aan zijn eigen succes. In toenemende mate ervoeren omwonenden hinder van wandelaars die hun auto’s tot in de tuin van buurtbewoners parkeerden. Bezoekersgetallen heeft Boele niet. ,,Maar in de zomer lopen mensen hier in de file.’’

Onbedoeld is door de initiatiefnemers landelijk een trend gezet. Ook elders in het land verrezen inmiddels overal soortgelijke blote voetenpaden. Toch wijst Boele erop dat het pad bij Opende nog altijd onderscheidend is: ,Nauwlettend kijken wij er dagelijks op toe dat deelnemers geen scherpe deeltjes achterlaten waaraan anderen zich kunnen bezeren.’’

De afgelopen maanden werd bij de nieuwe entree aan de Peebos van het Blote Voetenpad een keurig parkeerterrein aangelegd voor een 70-tal auto’s. Boele heeft er alle vertrouwen dat de parkeerhinder hiermee is opgelost. Ook in een andere lacune is met ingang van het nieuwe seizoen voorzien. ,,Deelnemers zijn toe aan een versnapering na tweemaal twee kilometer te hebben afgelegd. Ze willen thee, koffie of frisdrank. Liefst met appelgebak erbij.’’ Die worden vanaf maandag geserveerd in de kersverse theetuin Blotevoetenhof die bij het parkeerterrein is verrezen.

De theetuin wordt gerund door Erika Visscher die ook uitbater is van de nabijgelegen theetuin De Kleine Zanden. Nu zij het Blotevoetenhof pacht van Staatsbosbeheer zet ze De Kleine Zanden op een laag pitje. Het pizzabakken zet ze wel door op de oude locatie. De nieuwe theetuin bestiert zij samen met cliënten van De Zijlen; een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking onder begeleiding van Bennie Meijer. Hij voert ook het legertje groenwerkers van De Zijlen aan wekelijks dee natuurpaden in de buurt maaien.

Boswachter Boele benadrukt dat het Blotevoetenhof zich niet alleen richt op bezoekers van het gelijknamige pad. De buurt kent meer wandelpaden die in trek zijn, zoals het Mellespad, Pebespad en Pettenpad. Wandelaars die kiezen voor deze routes kunnen hun auto’s ook kwijt op het nieuwe parkeerterrein en appeltaart peuzelen bij de hof.

Uitbaatster Erika Visscher meldt geen menukaart te hanteren. ,,Maar op drukke dagen serveren we wel broodjes.’’ De openingstijden zijn van ‘s morgens elf tot ‘s avonds zes uur. Door de buurt is bedongen dat er geen alcohol wordt geschonken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu