‘Fusie met Groningen kan Haren juist sterker maken’

De oppositie in de Harense gemeenteraad roert zich. De gemeente moet om tafel met Groningen, vinden de drie coalitiefracties. Zelfstandig doormodderen als kleine gemeente is onverantwoord.

Inwoners van Haren zijn beter af met een fusie en goede afspraken over behoud van voorzieningen en leefbaarheid. Dat vinden de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en ChristenUnie in de gemeente Haren. Zij doen er vanavond tijdens de commissievergadering alles aan om de gemeente aan tafel te krijgen bij het Groningse stadsbestuur.

,,Haren moet gaan onderhandelen met Groningen en Ten Boer. Dat is nog de beste manier om zo veel mogelijk onze eigen boontjes te blijven doppen’’, zegt raadslid Dieta Praamstra (ChristenUnie).

Sterke dorpsraad
De drie partijen zien een model voor zich waarbij Haren, na een eventuele fusie met Groningen en Ten Boer, een sterke dorpsraad krijgt. Met die raad worden harde afspraken gemaakt over financiële steun en de wijze waarop Haren en omgeving worden ingericht. Ook mag de raad plannen maken of in gang zetten.

Hierover onderhandelen is veel vruchtbaarder dan als kleine gemeente verder strompelen op het doodlopende pad van zelfstandigheid, meent Lammie Schuiling (PvdA). ,,Je hebt nu de kans om veel binnen te halen voor Haren. Daarop inzetten is vele malen sterker dan straks op hangende pootjes bij gemeenten aankloppen voor hulp.’’

Bij de gewenste onderhandelingen moet de gemeente Haren onder meer inzetten op behoud van een gemeentelijk loket, de bibliotheek en het zwembad. Ook moet de groene ‘buffer’ tussen Haren en de stadsrand blijven bestaan en is een eigen sociaal wijkteam van belang.

Financieel zorgelijk
De drie oppositiefracties vrezen, mocht Haren zelfstandig blijven, dat de gemeente straks niet meer in staat is op eigen kracht gemeentelijke taken op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu, zorg, inkomen en welzijn te vervullen.

Hans Sietsma (GroenLinks). ,,Deze diensten zullen we bij omliggende gemeenten moeten inkopen, waar je op contractbasis de hoofdprijs betaalt. Met als gevolg hogere gemeentelijke belastingen om die lang gepredikte zelfstandigheid te kunnen betalen.’’

Sietsma voelt zich in dat doemscenario gesterkt door onderzoeksbureau B & A. Dat bureau nam in opdracht van gemeente en provincie de bestuurskracht onder de loep en noemt de keuze voor zelfstandigheid risicovol. Een gebrek aan visie, een slechte onderbouwing van opgaven, te late betrokkenheid van partners en een wisselvallige koers hebben van Haren een zeer kwetsbare gemeente gemaakt, stellen de onderzoekers.

Hierbij zijn de financiën zorgelijk, onder andere door onverwachte grote uitgaven die bijvoorbeeld de bouwvertraging van het nieuwe stationsgebied met zich meebrengt. ,,Hier is geen dekking voor, de reserves zijn op. Er worden allerlei risico’s genomen, zonder dat er meevallers zijn’’, aldus Sietsma.

Nieuws

Meest gelezen

menu