‘Geen geluidsscherm bij Alteveer’

ANP

Tussen de provinciale weg N366 en Alteveer hoeft geen geluidsscherm te komen. De aanleg van geluidreducerend asfalt is afdoende.

Dat stellen Gedeputeerde Staten (GS) van Groningen. Ze reageren daarmee afwijzend op het verzoek van tientallen inwoners van Alteveer. Die willen wel zo’n scherm bij de N366.

Die snelweg loopt van Veendam naar Ter Apel en is de afgelopen jaren al op verschillende manieren gereconstrueerd, met als doel de verkeersveiligheid te vergroten. Zo zijn er gelijkvloerse kruisingen aangelegd.

Speciaal afval om geluid te reduceren

Als onderdeel van die miljoenenoperatie staat nu de verbreding van de weg tussen Pekela en Stadskanaal op stapel. Aan dat traject ligt Alteveer. Dat dorp, en dan met name de Poortmanswijk, krijgt de N366 nu dichter bij zich en daarmee het geluid van de auto’s.

De provincie wil de geluidsoverlast ‘wegwerken’ door op die plek speciaal asfalt aan te leggen. Asfalt dat het geluid reduceert. De gemeente Stadskanaal en veel inwoners van Alteveer willen een geluidsscherm en hebben daarom tientallen zogenoemde zienswijzen naar het provinciehuis gestuurd. Zij vrezen dat het asfalt na enkele jaren slijt en dat ze dan toch met geluidsoverlast komen te zitten.

GS hebben die zienswijzen bestudeerd en laten nu dus weten niets in zo’n scherm te zien. Ze stellen onder meer dat het speciale asfalt net zo goed werkt als een scherm en dat het asfalt goed onderhouden zal worden. ,,Waardoor de reductie ook in de toekomst blijft.’’ Ze stellen ook dat geluidsschermen een ‘stedelijke uitstraling’ hebben en niet passen ‘in de landelijke omgeving van de dorpse bebouwing van Alteveer’.

Deze en meer argumenten staan in het voorstel dat GS aan de Provinciale Staten doen. Die moeten uiteindelijk beslissen of er toch een geluidsscherm komt.

'Een scherm is de meest afdoende maatregel'

Jan Oortwijn woont in de Poortmanswijk en hoopt dat de Provinciale Staten toch voor een scherm kiezen. ,,Dat is de meest afdoende maatregel. Dat geluidreducerende asfalt helpt niet, het scheelt maar een paar decibellen. En het gaat echt slijten.’’

Oortwijn woont al 58 jaar op zijn huidige plek. ,,In het begin lag de N366 er nog niet. Sinds de aanleg is het lawaai steeds toegenomen, de verkeersdrukte is immers ook groter geworden. In de zomer, bij mij in de tuin, is er echt veel lawaai. En die overlast zal alleen maar toenemen als de weg hier nog dichterbij komt te liggen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu