‘Gevaarlijke inrit bij crematorium Hoendiep’

Bewoners rondom het toekomstige crematorium aan het Hoendiep tussen Groningen en Hoogkerk vrezen verkeersongelukken. De inrit komt volgens hen op een levensgevaarlijke plek.

Het nieuwe crematorium van Dela en Algemeen Belang is gepland naast het Westpark. De inrit naar de parkeerplaats zou vanaf het Hoendiep moeten komen.

Vrees voor wachtrijen en afslaande auto’s

Een slechte plek, vinden buurtbewoners die in verzet komen. ,,Het Hoendiep is een drukke route’’, zegt Jan-Bart Meyer, die naast het toekomstige crematorium woont. Temeer omdat de bietencampagne via de weg tussen Groningen en Hoogkerk rijdt. ,,Het gaat af en aan met vrachtwagens.’’

Tussen de weg en de geplande parkeerplaats zit een fietspad. ,,Nu al gaat het vaak bijna mis als auto’s afslaan naar inritten. Er komen fietsers en brommers langs’’, zegt buurtbewoner Piet Siertsema, die schapen houdt op het stuk grond waarop het crematorium gepland is. Hij pacht het gebied van de gemeente. ,,Straks creëert het crematorium eigen klanten voor de deur.’’ De bewoners vrezen wachtrijen van afslaande auto’s. De gemeente gaat uit van zo’n tachtig auto’s per dag die naar het crematorium gaan.

 

De bewoners vormen een klankbordgroep. Daarin zitten ook woonbootbewoners en stadsnomaden die op een terrein in de buurt staan. Ze gaan niet in tegen de bouw van het crematorium, maar zien vooral de route ernaartoe niet zitten.

De groep heeft een alternatief: de parkeerplaats situeren aan de achterkant van het crematorium. De ingang zou dan aan de Johan van Zwedenlaan komen. Dat is een minder drukke weg waar volgens de bewoner ruimte is voor een parallelle afrit. ,,Er ligt aan die kant zelfs al een parkeerplaats die nauwelijks gebruikt wordt’’, zegt Siertsema.

Gemeente

Directeur Evert de Niet van Algemeen Belang zegt niet per se tegen die optie te zijn. ,,Alleen is de positie van de inrit aan de gemeente. Die zegt tot nu toe dat het geen optie is.’’

De gemeente blijft erbij dat het Hoendiep de beste plek is voor de inrit. ,,Het is volgens onze verkeersdeskundigen prima in te passen. De achterkant zou ten koste van het park gaan. Dat willen we niet.’’

Die redenering gaat er bij de bewoners niet in. Meyer: ,,Het crematorium komt ook in een deel van het Westpark.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu