'Gezocht: een nieuw thuis voor het levenswerk van mijn vader.' Familie ontroerd door massale interesse in verzameling modelvliegtuigen

Beeld: privé

Beeld: privé

Een enorme verzameling modelvliegtuigen, grotendeels uit de Tweede Wereldoorlog. Zomaar op een zolder in Delfzijl. Ingrid van Heemskerk (59) uit Nieuw-Buinen plaatste op Facebook een oproep: wie heeft interesse in het levenswerk van haar in 2018 overleden vader? Nou, heel veel mensen. ,,Van sommige reacties kreeg ik echt een brok in mijn keel.”

Deze oproep is flink uit de hand gelopen?

,,Pff, zeg dat wel. Heb je gezien hoe vaak -ie gedeeld is op Facebook? Duizenden keren. Onvoorstelbaar, toch? Echt, ik schrok ervan. Hij is in 2018 overleden, maar mijn moeder van 91 leeft nog. Ze komt nooit op zolder, maar had er toch veel moeite mee om afscheid te nemen van de modelvliegtuigen. Logisch, want het is het levenswerk van mijn vader.’’

,,De collectie staat er nog precies zo bij. In door hemzelf op maat gemaakte vitrinekasten. Toen hij nog leefde, heeft hij met een aantal musea gebeld. Destijds was er blijkbaar geen belangstelling. Nu zei ik tegen mijn moeder: ik ga naar zolder en maak een paar foto’s. Dan kijken we wel of iemand zich meldt.”

En?

,,Niet te geloven. Zóveel interesse. En weet je wat ik het mooiste vind? Het zijn allemaal heel positieve berichten. Je hoort en leest vaak dat Nederland zo verhardt. Nou, daar heb ik niets van gemerkt. Van sommige reacties kreeg ik echt een brok in mijn keel.”

Waarom?

,,Als kinderen vonden we het natuurlijk heel mooi dat mijn vader zo’n bijzondere verzameling heeft aangelegd. Maar tegelijkertijd hebben wij er geen belang bij. Laat staan plek voor. Het was fijn om te lezen dat er blijkbaar heel veel mensen zijn die mijn vaders passie wél delen. We wisten hoe belangrijk deze verzameling voor hem was. Hij heeft als werktuigbouwkundige veel op vliegvelden gewerkt. Voor hem zat er veel meer achter.”

Wat maakt de collectie zo bijzonder?

,,Hij schijnt behoorlijk compleet en heel gedetailleerd te zijn. Maar vraag me alsjeblieft niet naar nummers en namen. Want daar krijg ik nu om de haverklap berichtjes over. Het zijn allemaal kenners, maar ik heb geen flauw idee waar ze het over hebben.”

Is de nieuwe eigenaar al bekend?

,,Nog niet. Maar zowel particulieren als verschillende musea hebben belangstelling. Ze komen uit alle hoeken en gaten. Ik kreeg zelfs een berichtje van een museum in Barcelona.”

Hoe bepalen jullie wie de gelukkige wordt?

,,We hebben een paar voorwaarden. Zo willen we dat de collectie intact blijft en niet wordt doorverkocht. We vragen er geen geld voor, maar willen wel graag een bloemetje voor mijn 91-jarige moeder. Omdat ze met pijn in het hart afscheid neemt van de verzameling. En als familie zouden we de collectie graag eens komen bekijken op de nieuwe plek.”

Komen er veel oude herinneringen boven?

,,Zeg dat wel. Och, mijn vader was zo punctueel. Alles moest precies kloppen. Ik had het er nog over met mijn moeder. Ze vond het fijn dat ik er zoveel moeite voor doe. Maar ja, wist ik veel dat er zoveel interesse zou zijn? Ik vind het vooral belangrijk dat mijn moeder hier een goed gevoel bij heeft. Ze was al bang dat er elke dag iemand voor de deur zou staan die een van de vliegtuigjes wilde hebben. Of dat we de boel naar de kringloopwinkel moesten brengen. Dat zou geen recht doen aan mijn vaders passie. We zijn heel blij dat die nu herkend wordt door anderen. En ook nog iets meer door onszelf.”