‘Groningen wel degelijk gebaat bij tiltmeters’

Het gebruik van tiltmeters heeft wel degelijk meerwaarde voor het aardbevingsgebied in Groningen. Dat concludeert de Groninger Bodem Beweging (GBB) op basis van een ‘eigen studie’.

Die uitkomst staat haaks op de resultaten van een analyse die op verzoek van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders is uitgevoerd door de Antea Group. Zij concludeert dat het meetnet van het KNMI voldoende nauwkeurig het centrum van een aardbeving vastlegt en de bodembeweging meet.

Meetdata begrijpelijker maken

Antea adviseert het meetnet van KNMI en TNO uit te breiden en meetdata begrijpelijker te maken voor het publiek. Het rapport dat naar aanleiding van het onderzoek is opgesteld, verschijnt woensdag.

GBB wijst in een reactie op een studie dat in haar opdracht is uitgevoerd door geoloog Peter van der Gaag. Hij keek ook naar de meerwaarde van het gebruik van tiltmeters en komt dus tot een andere conclusie. Tiltmeters geven volgens GBB meer informatie over het verband tussen bevingen en schade.

Commentaar

De GBB publiceert de studie van Van der Gaag op 11 juli op haar website en wil ook het Antea-onderzoek voorzien van commentaar.

Nieuws

Meest gelezen

menu