‘Groningen wordt nooit meer zoals het was’

Henk Kamp. FOTO DVHN

Het Groninger Gasberaad heeft maar één advies voor minister Henk Kamp, die dinsdag voor het laatst naar Groningen komt voor overleg.

,,Minister Kamp schiet eindelijk eens op! We wachten al zo lang. Het geduld is op. Er wordt vooral veel papier geproduceerd. Maar de versterking van woningen in het aardbevingsgebied komt helemaal niet van de grond’’.

Dat zegt voorzitter Jan Wigboldus van het Groninger Gasberaad, dat vrijdagmiddag in Bedum het Meerjarenprogramma van Nationaal Coördinator Alders besprak.

Herstelwerk

Komende dinsdag overlegt Kamp in Groningen met Alders, de provincie, de aardbevingsgemeenten en maatschappelijke organisaties over het versterkings- en herstelprogramma van de Nationaal Coördinator voor het bevingsgebied. Daarna gaat het naar de ministerraad. Later zal de Tweede Kamer zich er ook nog over buigen.

Het Gasberaad maakt zich zorgen over de aanpak van Alders. Die wil vijf jaar uittrekken voor de inspectie van zo’n 22.000 woningen in het hart van het aardbevingsgebied, en daarna nog eens vijf jaar voor de versterking van die huizen waar dat nodig is.

Onacceptabel

,,En dan heeft Alders het ook nog over een versnelde versterkingsoperatie. Dat kunnen wij absoluut niet rijmen. Zeker niet omdat eerder de verwachting is gewekt dat in 2020 alles in de regio aan de veiligheidsnorm zou voldoen. Nu moeten sommige mensen in het kerngebied wachten tot 2026 voor ze aan de beurt zijn. Dat is niet acceptabel’’, zegt secretaris Susan Top van het Gasberaad.

Top wil dat de afhandeling van schade snel wordt vereenvoudigd. Wat haar betreft moeten alle schades tot 10.000 euro voortvarend worden afgewikkeld. In het plan van Alders om kleine schades tot 1000 euro versneld af te handelen, ziet ze niets. ,,Mensen moeten dan zelf een foto maken met hun telefoon en die naar het CVW sturen. Maar daar komt een heleboel gedoe over. Niet doen, zeggen wij.’’

Monumenten

Het Gasberaad maakt zich ook zorgen over de monumenten in Groningen. ,,Bijna alle monumenten in het aardbevingsgebied zijn beschadigd, vaak meervoudig’’, zegt Merijn Wink van de welstandsorganisatie Libau.

,,Groningen zal veranderen. Het wordt nooit meer zoals het was’’, constateert Anneke Schäfer van de Natuur- en Milieufederatie Groningen somber.

Nieuws

Meest gelezen

menu