‘Groningers willen een echt Deltaplan'

FOTO ANP

De problemen in het aardbevingsgebied zijn zo omvangrijk dat alleen een Deltaplan soelaas biedt. Dat is, aldus nieuw onderzoek, de mening van veel Groningers.

De problemen in het aardbevingsgebied zijn zo omvangrijk dat alleen een Deltaplan soelaas biedt. Dat is, aldus nieuw onderzoek, de mening van veel Groningers.

Kenniscentrum
Het onderzoek werd gehouden in opdracht van het Kenniscentrum Aardbevingen en Duurzame Ontwikkeling (KADO) van de Rijksuniversiteit Groningen en werd woensdagmiddag op een conferentie in Loppersum gepresenteerd.

Het nieuwe centrum heeft op een burgerraadpleging in Kantens een groep inwoners van het aardbevinggebied gevraagd naar hun mening over de situatie. ,,Een van de punten die daar naar voren kwam is dat mensen de vraag stellen hoe er een Deltaplan kan worden ontwikkeld voor Groningen. In het aardbevingsgebied is sprake van een groot, divers en veelomvattend probleem. Bewoners vragen hiervoor om een brede oplossing'', aldus Nephtis Brandsma van het Kenniscentrum Filosofie, dat in opdracht van KADO aan het onderzoek meewerkte.

Top drie
De top drie van zaken waar inwoners van het aardbevingsgebied zich het meest druk over maken bestaat volgens de onderzoekers uit de waardevermindering van huizen, gevolgd door de schade aan panden en tot slot het slechte imago van Groningen.

Onafhankelijk
De onderzoekster signaleert ook dat er in Groningen een grote vraag is naar onafhankelijk onderzoek. Veel van de bestaande rapporten, die vaak zijn gemaakt in opdracht van de NAM en de overheid, worden diep gewantrouwd.

,,Men heeft duidelijk behoefte aan onafhankelijke informatie, onafhankelijke taxaties en onafhankelijke geologen. Mensen willen ook toegankelijke kennis. Het gaat er niet alleen om dat informatie beschikbaar is, het moet ook begrijpelijk zijn. Die vertaalslag wordt nu vaak niet gemaakt. De Groningers die wij spraken willen dat leken de informatie ook kunnen begrijpen'', verklaart Brandsma.

Meer vrijgeven
Wat ook zou helpen is dat de NAM, die op een enorme berg data zit, meer informatie vrijgeeft. ,,Ik krijg bepaalde onderzoeksgegevens van de NAM gewoon niet. Ze zeggen dan dat ze de privacy van bewoners niet in gevaar willen brengen. Ik heb daar als onderzoeker erg veel last van. Het is nu vooral de keuze van de NAM wat ze wel en niet laten zien'', aldus honorair hoogleraar volkshuisvesting George de Kam van de Groninger universiteit.

Nieuws

Meest gelezen

menu