‘Groningers zijn kampioen whatsappen op de fiets’

FOTO YOUTUBE STILL

Fietsers in Groningen maken meer dan andere Nederlanders gebruik van hun mobiele telefoon als ze onderweg zijn. Ook sturen ze vaker whatsappjes als ze onderweg zijn.

Dat stellen althans het bureau GfK, Vodafone en de Fietsersbond op basis van marktonderzoek onder duizend personen. Telecomaanbieders in Nederland zijn in samenspraak met het ministerie van Infrastructuur en Milieu bezig om manieren te vinden voor veilig gebruik van de smartphone op de fiets.

Smart Jacket

Het is toekomstmuziek, maar wat Groningers daarbij van pas zou kunnen komen, is de Smart Jacket. Die jas, waarvan onlangs een prototype is getest in Amsterdam, is uitgerust met ingebouwde lampjes in de mouwen en op de rug. LED’s lichten op als de fietser bijvoorbeeld afslaat en worden geactiveerd doordat de gebruiker voor vertrek op zijn telefoon de te fietsen route heeft ingevoerd op zijn smartphone. Het techologisch vernuft toont zelfs een smiley zodra de fietser een dank-gebaar maakt.

Voorlopig voor de nerds

Of de jas daadwerkelijk op de markt komt en dus ook beschikbaar voor Groningers, valt volgens Wouter Glaser van het Amsterdamse marketingbureau Glasnost te bezien. ,,Zoals het nu werkt, moet je wel een behoorlijk goeie computernerd zijn om alles te installeren. De grootste uitdaging ligt bij de batterijen. Het opladen en ophangen gaat nog niet gemakkelijk. Het werkt maar deze jas is echt niet binnenkort te koop.’’

Om mensen alvast een beetje warm te maken, is een filmpje gemaakt van een fietstochtje door Amsterdam.

Nieuws

Meest gelezen

menu