‘Het engste is dat je niet weet wanneer het over is’

Ze is veilig, maar erg geschrokken. Eva de Leede (25), oud-studente van de Rijksuniversiteit Groningen, werkt als trainee in Brussel. Haar kantoor zit vlakbij het metrostation waar dinsdagochtend een aanslag werd gepleegd.

Ze heeft zelf niets gehoord of gevoeld, maar de schrik zit er goed in. ,,Ik hoorde vanochtend van de aanslag op luchthaven Zaventem. Dat was heftig, maar na de explosie bij het metrostation drong het pas echt tot me door”, vertelt De Leede. ,,Ik ben heel erg geschrokken.”

Schumanplein

Het kantoor waar ze werkt staat op het Schumanplein in Brussel, vlakbij metrostation Mealbeek waar dinsdagochtend een aanslag werd gepleegd. Daarbij vielen meerdere doden en gewonden, onduidelijk is nog hoeveel.

De Leede woont sinds kort in Brussel. Daar werkt ze als trainee bij het Ministerie van Economische Zaken. Eerder studeerde De Leede International Relations and International Organizations aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Geen mensen op straat

,,Het was een rare ochtend. We probeerden onze aandacht bij de vergadering te houden, maar dat lukte eigenlijk niet. Iedereen zat op zijn telefoon te kijken voor updates”, zegt De Leede.

Mensen wordt afgeraden om de straat op te gaan, ook De Leede blijft binnen. Buiten haar kantoor is het rustig vertelt ze. Er zijn weinig mensen. De bloemenkraam op straat is nog wel open.

'Hopelijk is het nu klaar'

De angst bij De Leede komt vooral door de onzekerheid waarin iedereen zit. ,,Je weet niet wanneer de aanslagen voorbij zijn, dat vind ik het engst. Hopelijk is het nu klaar.”

Wil ze nu nog wel in Brussel wonen? ,,Ja dat wel, maar ik wil nu wel graag even weg. Alle vergaderingen van morgen zijn afgelast, dus dan ga ik naar Nederland. Als dan de treinen tenminste weer rijden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu