‘Het is supergezond voor je lichaam'

Danielle Vergonet heeft met Dhana Handmade Raw Chocolate een bedrijf in rauwe chocolade. Ze opent zaterdag 5 maart bij Opgeweckt Noord het eerste Raw Food Café. Ze legt uit waarom we allen "rauw" voedsel zouden moeten eten.

Een raw food café, wat is dat?

,,Het gaat over raw food. Dat is wat ze noemen levend voedsel. Je verhit het niet hoger dan 42 graden. Je bereidt het, maar het gaat niet op het vuur of in de oven. Alle vitaminen en mineralen zitten er nog in. De kleur blijft dan behouden. Het is supergezond voor je lichaam. Het gaat dan om juices, smoothies. Naast dat gezonde wil ik in het Raw Food café de nadruk leggen op lekkere smaken en mooie kleuren.”

Dat is een goede, smaakt het wel?

,,Ja, het smaakt zeker.”

U verhit de groenten niet hoger dan 42 graden, is gewoon helemaal rauw eten dan geen optie?

,,Helemaal niet verhitten? Ja dat kan ook. We hebben droogovens. Daarin kun je groentechips maken of fruit drogen zoals rozijnen. Je kunt gedroogde tomaatjes maken. Dat kan ook. Zo hou je de groenten rauw of je marineert ze een tijdje en dan krijg je ook leuke smaken.”

Waar heb je de kennis over raw food vandaan gehaald?

,,Ik lees er heel veel over. Ik ga ook naar workshops in het midden van het land. Daar is raw food veel hipper dan in Groningen

Wat staat er op het menu?

,,De menukaart verschilt per keer want ik hou rekening met seizoensgroenten. Als tussendoortjes heb ik zaterdag rauwe worteltaart, flapjacks, dat is een soort Engels haverreepje en rauwe chocolade. Als ontbijt heb ik in droogovens bereide pannenkoekjes met ahornsiroop en banaan, granola met kokosyoghurt en fruit. Als middageten staan groenterollen met verschillende dipjes op het menu, een haverbroodje met zelfgemaakt chutney en salade en nog wat dingetjes. Van alles wat dus.

Waarom is het Raw Food Café maar een dag per week geopend?

,,Met mijn eigen bedrijf maak ik rauwe chocolade en dat moet gewoon doorgaan. Ik geef workshops. En daarnaast wil ik dit gewoon proberen. Ik kon bij opgeweckt Noord met het café beginnen. Ze hebben daar alles al. Da's voor mij heel handig. En als het tussen de middag lekker vol zit, is het voor mij al een succes.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu