Architect kan versterkingsproces bespoedigen: 'Die denkt veel beter met de huiseigenaar mee'

Constructeur Harm Hoorn (links) staat met bewoner Ramon Folkersma (rechts) bij het huis aan de Kloosterweg. Architect Shakeeb Zahir (in het midden) luistert mee. Foto: Jan Willem van Vliet

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) erkent dat mensen in het bevingsgebied bij het versterken van hun woning veel baat kunnen hebben bij een architect. Met name bij ingrijpende versterking of sloop/nieuwbouw.

,,Eigenaren hebben iemand nodig die denkt vanuit hun belang en zich verdiept in de vraag hoe je een plus kunt zetten op de versterking’’, zegt NCG-directeur Peter Spijkerman. Hij kan zich voorstellen dat eigenaren niet alleen een veilige maar ook een levensloopbestendige woning willen hebben. Bijvoorbeeld door de slaapkamer en douche te verplaatsen van de boven- naar de benedenverdieping.

Op dit moment is de inzet van een architect om woningen aan te passen geen vaste prik. Hij vindt het reëel dat mensen in een bouwproces goed worden ondersteund. ,,Ik heb het hierover gehad met de Nationale Ombudsman en werk aan een beleidsvoorstel. Als we daar mee uit de voeten kunnen, leg ik het voor aan het departement.’’

Architect kan bouwproces bespoedigen

De Nationaal Coördinator Groningen denkt dat de inzet van een architect het bouwproces niet vertraagt, maar juist kan bespoedigen. ,,Bij een versterking komt er veel op je af. Ik denk dat mensen na een goed gesprek met de architect of bij een andere vorm van bouwbegeleiding sneller tot keuzes komen. Dat zien we ook in de praktijk bij de projecten waar w al werken met architecten en bouwbegeleiders.’’

Dianne Maas-Flim van Mint Architecten uit Onnen zegt dat een versterking optimaal geslaagd is als de woning de eigenaar past als een perfect zittende jas. ,,Ik ben ervan overtuigd dat je daarbij de kosten binnen de perken kunt houden. Rekening houdend met de constructie is het vaak een kwestie van spelen met ruimte en functies in de woning. Dat is ons vak.’’

In Leermens is een huis met hulp van een architect versterkt

Spijkerman zegt dat NCG beschikt over bouwbegeleiders en bewonersbegeleiders die mensen met raad en daad bijstaan in procedures rond de versterking. Maas vindt dat een hele goede zaak, maar wijst op de specifieke kennis die nodig is om de woning naar de hand te zetten van de eigenaar. Ze heeft goede ervaringen in Leermens waar ze eigenaren van een arbeiderswoning op weg hielp met een ontwerp. Ze gaf de woning binnen en deels buiten een ander aanzien.

,,Toen we het eens waren over het ontwerp ben ik niet meer betrokken bij de uitvoering omdat we daar geen opdracht voor kregen. De eigenaren hebben zelf de bouwbegeleiding gedaan’’, zegt Maas. Als mensen daar hulp bij nodig hebben, vinden Maas en Spijkerman dat ook die moet kunnen worden geboden.

Experiment Krewerd

Maas is niet de enige die denkt dat architecten een belangrijke rol kunnen spelen in de versterking. In Krewerd, een dorp in de gemeente Delfzijl, is een experiment gaande waar architecten vanaf het begin van het proces bij het schadeherstel worden meegenomen.

Architect Fons Verheijen is één van de initiatiefnemers van het project. Hij heeft samen met de bewoners een versneld beoordelingssysteem bedacht en heeft een groep architecten opgetrommeld die bereid zijn mee te werken. Huiseigenaren gaan daar zelf met een architect om tafel om te kijken hoe de woning het mooist versterkt kan worden en de architect is ook aanwezig bij gesprekken met deskundigen van Nationaal Coördinator Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu