‘Je moet voorbij de scheuren kijken’

Nathalie de Vries

Architect Nathalie de Vries bepleit als voorzitter van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus een andere aanpak in het aardbevingsgebied.

Het gaat in Groningen alleen maar over techniek en procedures, en niet over leefbaarheid. Dat moet anders en wel zo snel mogelijk, zegt Nathalie de Vries.

De in Appingedam geboren architecte noemt zich een echte Groningse. Dat deed haar eerst aarzelen om als voorzitter van de landelijke BNA voor het aardbevingsgebied in de bres te springen. Maar een ronde door het gebied maakte haar duidelijk dat actie nodig is. „Ik was echt aangeslagen na het aanhoren van alle verhalen. We wisten als BNA onder andere door signalen van lokale leden dat er een probleem was, maar het was nog groter dan we dachten.”

Luisteren

De Vries, medeoprichter van het spraakmakende bureau MVRDV, benadrukt dat ze niet vanuit de Randstad even wil dicteren hoe het verder moet: „Wij gaan dit niet in Amsterdam allemaal verzinnen hoor, maar wij luisteren in het gebied en wij horen verbazing. Over dat er een heleboel kennis in Nederland is, ook bij lokale architecten en gebruikers, die niet gebruikt wordt.”

De aanpak is nu hoofdzakelijk gericht op veiligheid. „Het is veiligheid, veiligheid en veiligheid. En men wil zo snel mogelijk verstevigen, de scheuren moeten dicht. Maar je moet voorbij de scheuren kijken. De problematiek is veel groter, die gaat over leefbaarheid. Om de kwaliteit van leven in het gebied. Nu heb je vooral technische oplossingen en daarbij wordt er dus iets essentieels overgeslagen. Als je goede plannen voor het gebied wilt maken, dan moet het ook over kwaliteit en leefbaarheid gaan. Dat zou een prioriteit moeten worden.”

Voorbeelden

En er zijn volgens De Vries al wel degelijk voorbeelden hoe het wel kan en moet. „De Stichting Oude Groninger kerken is goed bezig. Zij zeggen: ‘Wij weten als eigenaar heel goed wat wij verstandig vinden voor onze panden. Geef ons het geld maar, wij zorgen er met onze restauratie-architecten wel voor dat het goed wordt uitgevoerd’. Maar ook de school in Stedum die nu wordt gebouwd is een goed voorbeeld. Het ontwerp van KAW is aardbevingsbestendig, niet duurder, wel slimmer, duurzaam en met een mooiere architectuur.”

Oplossing

„Wat wij horen van lokale architecten is dat er vaak al een technische oplossing is bedacht, maar dat er verder niet is nagedacht. Bijvoorbeeld of een woning die versterkt wordt ook levensloopbestendig moet worden gemaakt. Wij zeggen: Luister om te beginnen naar de bewoners en gebruikers en laat hen vanaf het begin adviseren door architecten en stedenbouwers. Anders wordt alleen het hoogstnoodzakelijke gedaan en daar schiet je niets mee op. Dan ga je veel geld uitgeven, laat je mensen langdurig hun huis uitgaan en intussen zet je iets neer wat niet duurzaam is.”

'Het geld kan hier zoveel beter besteed worden'

Nieuws

Meest gelezen

menu