‘Kabinet schroefde de gaswinning na Huizinge meedogenloos op’ (+poll)

Voormalig secretaris-generaal Jan de Jong van het SodM. Foto: Archief Phil Nijhuis.

De top van het vorige kabinet heeft meedogenloos besloten om de gaswinning in Groningen te verhogen in plaats van te verminderen.

Dat zegt voormalig inspecteur-generaal Jan de Jong van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) donderdag in een vraaggesprek met de NOS.

Na de zware beving bij Huizinge in 2012 adviseerde De Jong om de gaswinning zo snel mogelijk zo ver mogelijk te verminderen. Tot zijn verbazing gebeurde het omgekeerde: het kabinet schroefde de winning juist op.

De Jong rapporteerde dat het voor de veiligheid het beste zou zijn om terug te gaan naar 12 miljard kubieke meter per jaar (dan zouden de bevingen stoppen), maar in 2013 bedroeg de productie bijna 54 miljard kuub.

Doden

Volgens de voormalig inspecteur-generaal nam het kabinet daarmee bewust veel risico waardoor zelfs doden hadden kunnen vallen. Het SodM ontdekte de productieverhoging pas in augustus 2013 en trok aan de bel bij het ministerie.

De Jong: ,,Toen zei het ministerie: de minister weet ervan, het is een bewuste keus. Wat kwalijk is, met de kennis van nu, is dat ze een besluit hebben genomen wat niet gepubliceerd is: ze zijn juist méér gaan winnen. Het was een besluit van de coalitietop en dat was een meedogenloos besluit."

Nog snel even cashen

De Jong vermoedt dat zowel de Staat als de oliebedrijven Shell en Exxon nog snel even wilden cashen voordat de kraan echt verder dicht zou gaan.

Lees hier het hele interview dat de NOS had met Jan de Jong.

Nieuws

Meest gelezen

menu