‘Kantonrechter niet betrekken bij schade door aardbevingen’

De NAM voelt er weinig voor via de kantonrechter schades af te handelen. Dat bleek woensdag bij de zaak van een familie uit Nieuw-Scheemda.

Bianca Holst en Hero Wouters bewonen een Oldambtster boerderij uit 1872, die flinke schade heeft opgelopen. Door mijnbouw, stelt het tweetal. In maart 2014 werd de eerste schade al doorgegeven aan de NAM.

Via de kantonrechter

Vier jaar later is die nog steeds niet hersteld. Reden voor het tweetal om te proberen de kwestie te regelen via de kantonrechter. Hoewel die normaliter alleen in beeld komt bij kleinere zaken, tot een bedrag van 25.000 euro, deed het duo een beroep op artikel 96 van het wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.

Dit artikel geeft de mogelijkheid om op een wat informelere manier een procedure te voeren. Voorwaarde is dat beide partijen mee willen doen. Bijkomend voordeel is dat een kostbare zaak bij de civiele rechter kan worden vermeden. ,,Wij hebben daar ook helemaal geen middelen voor’’, aldus Wouters.

‘Niet geschikt’

NAM-jurist Hans de Jonge hielp hem snel uit de droom. ,,Dit is niet de geschikte rechtsgang om dit geschil te beslechten. De zaak is feitelijk en juridisch gecompliceerd.’’ Hij wees rechter Peter Duinkerken erop dat er niet voor niets een aardbevingskamer is opgericht bij de rechtbank, waar Duinkerken zelf voorzitter van is.

Bovendien, aldus De Jonge, is er in Nederland rechtsbijstand voor minder kapitaalkrachtige mensen. ,,Wie een krappe beurs heeft, kan daar een beroep op doen.’’

‘Niet dwingen’

,,Ik kan de NAM niet dwingen dit traject in te gaan. Als één van beide partijen niet mee doet, gaat het niet door’’, sprak rechter Duinkerken tot de teleurgestelde Wouters en Holst. Hij vroeg hen of zij er aan gedacht hadden hun zaak aan de arbiter voor te leggen. Dat was niet het geval.

De Jonge had weinig meer te bieden dan de belofte dat hun zaak net als 6000 andere oude zaken door de NAM zal worden afgewikkeld met een aanbod. Of dat lukt in afgesproken vier maanden is echter zeer de vraag.

Nieuws

Meest gelezen

menu