‘Lokale democratie laat ons al zes jaar in de steek’

De overgrote meerderheid van bewoners van de Voermanstraat en Perseusstraat in de stad heeft het vertrouwen in de lokale democratie verloren.

Het gebouw van ACM aan de Friesestraatweg is nu tegen de vlakte. Omwonenden vrezen voor nieuwe hoogbouw. FOTO ARCHIEF DVHN/ROELOF VAN DALEN

Het gebouw van ACM aan de Friesestraatweg is nu tegen de vlakte. Omwonenden vrezen voor nieuwe hoogbouw. FOTO ARCHIEF DVHN/ROELOF VAN DALEN

Zes jaar lang hebben de bewoners geprobeerd een dialoog over bouwplannen aan de Friesestraatweg op gang te krijgen en het resultaat noemen zij nul. ,,Wethouders zijn langs geweest, raadsleden hebben ons aangehoord en toch komen in ons gezichtsveld twee kolossen met honderden studio’s en appartementen en meer dan duizend bewoners’’, zegt Doré Witteveen.

Zij treedt samen met Martin Been op als spreekbuis van de verontruste bewoners die hun ongenoegen in de vorm van een zienswijze en een royaal gesteunde petitie hebben laten blijken. ,, Wij hebben onze huizen aan de Voermanstraat en appartementen in de flat Marquant aan de Perseusstraat gekocht in de wetenschap dat langs de Friesestraatweg intensieve laagbouw zou kunnen komen. Nu dreigen er torenflats uit de grond te schieten en we kunnen er blijkbaar niets tegen doen’’, vervolgt Witteveen.

Flats met studio's
Het meest concreet zijn de plannen van vastgoedinvesteerder Woldring, die zijn eigen bedrijfspand wil slopen en een veertien etages tellende kolos met 435 studio’s wil laten terugkeren. ,,Deze plannen zijn concreet. Minder concreet is de toekomst van de ACM-locatie. Het complex is gesloopt en een projectontwikkelaar wordt gezocht. Ook daar kunnen hoge flats met studio’s voor jongeren komen. Op gehoorafstand en in het zicht wonen straks 1400 jongeren’’, vult Been aan.

Het tweetal wijst erop dat de oorspronkelijke plannen voor de ACM-locatie uitgingen van de hoogte van de recent gesloopte silo. ,,De toenmalige PvdA-wethouder Frank de Vries heeft dat aan ons bevestigd. Er was toen sprake van 245 wooneenheden op deze plek, nu is het mogelijk 476 studio’s te bouwen’’, schrijven de omwonenden.

Andere omstandigheden
In de zienswijze vragen de omwonenden zich af of er in Groningen nog wel behoefte bestaat aan zoveel studio’s voor jongeren. ,,De cijfers die de gemeente hanteert, zijn niet actueel. We weten dat de gemeente jaren geleden een doelstelling van om en nabij zesduizend woningen voor studenten en werkende jongeren heeft gesteld. Maar intussen zijn de omstandigheden fundamenteel gewijzigd’’, stelt Witteveen.

De gewijzigde omstandigheden zijn bijvoorbeeld de dalingen in aantallen studenten die de komende jaren in Groningen woonruimte zoeken. Steeds meer studenten blijven thuis wonen en reizen dagelijks van huis naar hun studiestad. Been: ,,Bij de gemeente ontbreekt een visie op de toekomst. Er is maar één credo en dat is bouwen. De gemeente kan dat op geen enkele manier met cijfers onderbouwen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu