100% Groningen vraagt ban op verkoop messen aan jongeren na reeks steekincidenten’ 

Jongeren dragen steeds vaker een mes op zak: ,,een zorgelijke ontwikkeling''. Foto: DvhN

De recente reeks steekincidenten in Groningen roept om een stop op de verkoop van messen aan minderjarigen naar Zaans voorbeeld.

Dat vindt de fractie van 100% Groningen in de gemeenteraad. De partij roept burgemeester Koen Schuiling op om in overleg te gaan met de detailhandel over een ban op de verkoop van steekwapens aan jongeren. Zijn Zaanse collega Jan Hamming riep winkelketens in zijn stad met succes op om geen messen meer te verkopen.

Groningse situatie vergelijkbaar met Zaanstad

De situatie in Groningen is volgens 100% Groningen-fractievoorzitter Marjet Woldhuis vergelijkbaar met die in Zaanstad. Ook hier neemt het aantal steekincidenten toe, met bovendien vaak minderjarige daders. ,,Dat is een heel zorgelijke ontwikkeling. We moeten er alles aan doen om het tij te keren.’’

Alleen al in de afgelopen twee maanden viel twee keer een dode te betreuren bij geweldsincidenten in Groningen. In Lewenborg werd een 19-jarige Groninger neergestoken op een schoolplein en in Hoogkerk kwam een 51-jarige restauranthouder uit de stad om het leven toen hij zijn zoon te hulp schoot in een ruzie met leeftijdsgenoten.

‘Drillraps’ laten vlam in de pan slaan tussen jongeren

Steeds vaker spelen messen een rol in incidenten met minderjarigen en veelal kopen zij hun wapens ‘gewoon’ in de winkel. Vaak slaat de vlam in de pan door filmpjes op social media waarin rivalen elkaar uitdagen: zogeheten ‘drillraps’ die zijn overgewaaid uit de Amerikaanse rapcultuur.

In februari toonde het tv-programma ‘Danny op straat’ hangjongeren uit Paddepoel die gewapend met kapmessen door de wijk gingen. Begin augustus ging het fout in Beijum. Daar verwondde een 14-jarige jongen een minderjarige wijkgenoot bij een ruzie met een mes.

Een verbod op de verkoop van messen ligt juridisch lastig, beseft Woldhuis. Een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van verkopers kan volgens haar echter wel werken, zoals blijkt in Zaanstad. Daar zag de politie al direct minder messen op straat nadat de Action gehoor gaf aan Hammings oproep. Ook de Hema, Ikea, Xenos en Blokker willen dat voorbeeld nu volgen.

‘Onder de achttien overzien jongeren niet gevolgen van hun handelen’

Woldhuis pleit voor een verkoopstop voor alle minderjarigen, tot 18 jaar en niet tot 16 jaar, zoals in Zaanstad. ,,Op die leeftijd overzien jongeren nog niet de gevolgen van hun handelen.’’ Ook het onderwijs en jeugdwerk moeten worden betrokken in een offensief tegen incidenten met messen. ,,We moeten duidelijk zien te maken dat het helemaal niet cool of tof is om met een mes op zak te lopen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu