‘Managers Novatec verdienen meer dan burgemeester'

‘Managers Novatec verdienen meer dan burgemeester'

De Leekster gemeente-secretaris Henk Hofman moet fulltime worden aangesteld als directeur van werkvoorzieningschap Novatec in Tolbert.

De Leekster gemeente-secretaris Henk Hofman moet fulltime worden aangesteld als directeur van werkvoorzieningschap Novatec in Tolbert.

Dat is de inzet van het bestuur, dat wordt gevormd door wethouder-bestuurders uit de aangesloten gemeenten Grootegast, Leek, Marum, Noordenveld en Zuidhorn. Bestuursvoorzitter Bert Nederveen, wethouder in Zuidhorn, verdedigde donderdagavond op een bijeenkomst voor raadsleden de kandidatuur van Hofman.

Hofman is nu parttime directeur van Novatec. Hij combineert die functie met zijn baan als directeur-gemeentesecretaris van Leek. Hofman vindt dat hij in de praktijk onvoldoende tijd heeft om de belangen van het werkvoorzieningschap goed te behartigen. Mede hierom en vanwege hoge werkbelasting maakte hij eind vorig jaar kenbaar zijn dubbelfunctie stop te willen zetten. Het bestuur van Novatec had in december al willen besluiten Hofman permanent vrij te maken voor de directiebaan bij het schap. Na kritische geluiden vanuit enkele raden werd dit omstreden besluit toen opgeschort.

Afgevaardigden uit de vijf raden kwamen bijeen om van voorzitter Nederveen te horen wat de motieven zijn van het bestuur om Hofman als fulltimer aan te trekken: ,,In januari 2018 komt een einde aan Novatec. Als we een nieuwe directeur van buiten moeten aantrekken, wordt dat een interim-manager. Dat is een kostbare aangelegenheid. Voor het salaris waarvoor Hofman straks vijf dagen werkt, krijgen we een interim-manager voor hooguit twee dagen.''

Het Marumer TVM-raadslid Kornelis Jansma liet zich kritisch uit over de salarissen van de managers bij Novatac. ,,Die verdienen jaarlijks gemiddeld 110.000 euro. Dat verdient de burgemeester van Marum niet eens.'' Nederveen wilde over de hoogte van salarissen niet praten. Ook als Hofman fulltime aan de slag gaat bij Novatec blijft hij op de loonlijst van Leek en gaat hij in inkomen niet omhoog.

Eerder klaagde voorman Ytsen van der Velde (VZ2000 in Grootegast) over ‘verrijking van de ambtelijke top bij Novatec'. Nederveen nam hiervan gisteren nog eens afstand. ,,Maar hij heeft mij niet overtuigd'', reageerde Van der Velde na afloop. Die wil alles in het werk stellen om de fulltime benoeming van Hofman bij Novatec tegen te houden.

Op de foto: De Leekster gemeentesecretaris Henk Hofman (links), beoogd fulltime directeur van Novatec, in geanimeerd gesprek met het Grootegaster VZ2000-raadslid Ytsen van der Velde, die kritiek heeft op diens overstap naar het schap. Foto DvhN

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu