‘Nederland laat nuttige vaccins liggen'

‘Nederland laat nuttige vaccins liggen'

de Nederlandse bevolking loopt gezondheidswinst mis doordat de overheid vaccins tegen het rotavirus en tegen HPV laat liggen. Dat stelt de Groningse hoogleraar farmaco-economie Maarten Postma.

de Nederlandse bevolking loopt gezondheidswinst mis doordat de overheid vaccins tegen het rotavirus en tegen HPV laat liggen. Dat stelt de Groningse hoogleraar farmaco-economie Maarten Postma.

Het HPV-vaccin, tegen het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, wordt nu alleen gratis aangeboden aan meisjes van 12 jaar. ,,Maar onderzoek laat zien dat het ook kosteneffectief is om het vaccin aan te bieden aan tieners en jonge vrouwen tot en met 24 jaar'', vertelt Postma. Maar zij vallen niet onder het Rijksvaccinatieprogramma.

Een vergelijkbare situatie doet zich voor bij het vaccin tegen het rotavirus. Dit virus kan hoge koorts veroorzaken bij zuigelingen. De infectie is bijna nooit dodelijk, maar kan wel voor een ingrijpende ziekenhuisopname van jonge kinderen zorgen. Het vaccineren van alle baby's kost circa 3000 euro per gewonnen levensjaar. ,,Maar het Rijksvaccinatieprogramma richt zich vooral op preventie van sterfte, en die is bij het rotavirus al zeer laag. Daardoor voldoet het vaccin niet aan de criteria', stelt Postma

Postma praatte onlangs in Den Haag de Tweede Kamer woordvoerders Ggezondheidszorg bij over vaccins die nu nog tussen wal en schip vallen. Vrijdag 29 mei vindt in het UMCG een symposium plaats over dit thema, ter gelegenheid van twee promoties uit de groep van Postma op die dag. Op dit symposium zal ook een vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO spreken.

De kosteneffectiviteit volgt uit een afweging van de kosten van een vaccinatieprogramma tegen de besparingen aan medische zorg die de preventie van de ziekte oplevert. Daarnaast wordt bepaald hoeveel winst in levensjaren er is, gecorrigeerd voor een goede kwaliteit van leven. Uiteindelijk levert dat een schatting op van de kosten per gewonnen levensjaar in goede gezondheid, de ‘QALY' (quality adjusted life years).

Het aanbieden van HPV vaccinatie aan meisjes van 16 jaar kost minder dan €20.000 per QALY, voor vrouwen tot en met 24 jaar ligt het bedrag onder de €50.000 en soms onder de €20.000. Een bedrag beneden de €50.000 per QALY wordt meestal gezien als kosteneffectief. Toch werd geen vergoeding van HPV vaccinatie voor oudere meisjes en jonge vrouwen verleend door het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport dit doordat de gehanteerde criteria zijn opgesteld voor geneesmiddelen en niet voor vaccins.

De onderzoeksgroep van Postma is de enige in Nederland die zich geheel richt op de kosteneffectiviteit van geneesmiddelen, met name vaccins. De twee promoties van vrijdag betreffen een analyse van de kosteneffectiviteit van het vaccineren van baby's tegen het rotavirus in België en een aantal verdere landen, en het gebruik van nieuwe economische perspectieven bij berekening van kosteneffectiviteit.

Nieuws

Meest gelezen

menu