‘Neem Betonbos als voorbeeld voor deel Eemskanaalzone Groningen’

Een plaatje van het Betonbos uit GoogleMaps. Rechts het Eemskanaal, links het Balkgat.

Bewoners van het ‘Betonbos’ in Groningen willen veel meer ruimte voor alternatieve bewoning langs de noordkant van het Eemskanaal.

,,Ontwikkel het Betonbos door in een gebied met creatieve woonvormen tussen het Balkgat (bij het Betonbos, red) en de Praxis’’, suggereerde Jan-Joost Alberts woensdagavond in de raadscommissie wonen namens de bewoners van het bos.

Zij zijn bang dat ze het terrein na ruim 15 jaar moeten verlaten omdat de stad langs de Eemskanaalzone diverse nieuwbouwprojecten wil realiseren. Volgens Alberts is er in Groningen veel behoefte aan stadvernieuwende, experimentele en sociale leefprojecten -onder meer met tiny houses en andere vrije bouw.

Nomanenterreinen en kraaklocaties

Volgens Alberts kunnen het Betonbos, EMG factors, het Twaalfde Huis en de vluchtelingenboot in de plannen van de bewoners blijven bestaan. Het Betonbos is geïnspireerd op nomadenterreinen en kraaklocaties aan Hoediep, Peizerweg, Gideon, Friesestraatweg, Van Heemskerckstraat en Damsterdiep.

Diverse raadsfracties waaronder GroenLinks reageerden (voorzichtig) enthousiast op het idee, maar wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) niet. ,,Het is particulier terrein. De bewoners moeten met de eigenaar in overleg. Daar kan de gemeente niet tussen gaan zitten.’’

Petje-af voor masterplan Eemskanaalzone

De raadscommissie reageerde door de bank genomen enthousiast op de plannen voor de Eemskanaalzone, die zich uitstrekt van de Oosterhaven tot Lageland. Het moet een toekomstig woon-werkgebied van de stad worden.

Bewoners van Middelbert gaven aan dat ze nauw betrokken willen worden bij de ontwikkelingen. Ze zijn bang dat het dorp wegvalt bij de uitbreiding van Meerstad. Volgens Van der Schaaf komt er zo veel mogelijk inspraak.

Diverse fracties vroegen om meer fietsbruggen. D66 en ChristenUnie grepen de kans om hun ideeën over watertaxi’s te herhalen. De plannen gaan onder meer uit van woningbouw rond de Scandinavische Havens. Raadslid Berndt Benjamins (D66) sprak in positieve zin van on-Groningse ambities. ,,Petje af. Het plan maakt de stad veel mooier dan die nu is.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu