‘Niet alleen tarra op vuilstortplek’

FOTO ARCHIEF DVHN

De voormalige vuilstortplek in Ter Apelkanaal wordt niet alleen met tarra, maar ook met andere grond afgedekt. Alle grond wordt eerst gecontroleerd.

Die verzekering hebben de gemeenteraadsleden van Vlagtwedde gekregen.

Saneringsplek

De vuilstort aan de Schaalbergerweg was tussen 1970 en 1993 in gebruik. Er werd toen huis- en ander afval uit de gemeente Vlagtwedde gestort. De locatie werd daarna gesloten en met grond bedekt.

In opdracht van de gemeente en het afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel, beide eigenaar van de locatie, heeft het bureau Arcadis een definitief saneringsplan gemaakt.

Het plan houdt in dat er een nieuwe laag grond wordt gedeponeerd en dat daarop bomen worden geplant. Zo moet worden voorkomen dat het giftige aardkalimetaal barium, dat daar in de bodem zit, zich met hemelwater verder verspreidt.

Deklaag

Voor de deklaag wordt tarra van Avebe gebruikt. Dat is de grond die vastzit aan de aardappelen die door boeren aan het concern worden geleverd. Die wetenschap baarde een fiks aantal raadsleden zorgen. Bij een sanering in Tynaarloo werd immers ook tarra gebruikt. Dat bleek methaan te bevatten, met stank- en andere overlast tot gevolg. De politici zitten niet op de overlast te wachten, evenmin op de extra kosten die dit soort toestanden met zich meebrengen.

Vanwege de onrust hebben Arcadis en de provincie Groningen de gemeente nu over de sanering geïnformeerd. ,,De tarragrond die op de locatie wordt gestort, zal zeer zorgvuldig worden gecontroleerd’’, verzekerde de vertegenwoordiger van Arcadis. Hij zei ook dat niet alleen tarra zal worden gebruikt, maar ook andere grond die bij allerlei werkzaamheden in de gemeente beschikbaar komen. ,,Ook die grond wordt eerst grondig bekeken. In totaal duurt het vijf jaar voordat de volledige sanering is afgerond.’’

Deze woorden hebben coalitiepartij Gemeentebelangen, die zeer bezorgd was, gerustgesteld. ,,Ik ben blij met die controles, de kans dat er iets mis gaat, is nu klein’’, zegt Harry Brunens, raadslid van Gemeentebelangen. ,,Daarbij weten nu ook dat het grootste deel van het terrein van Van Gansewinkel is. De financiële schade voor de gemeente is, mocht er iets misgaan, minder groot.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu