‘Opjagen van pedoseksuelen door burgers groot risico’

Het opjagen van pedoseksuelen is gevaarlijk en kan er voor zorgen dat ze juist weer in de fout gaan. Dat stelt forensisch psycholoog Jules Mulder, dé expert in het behandelen van zedendelinquenten. Hij reageert op burgerinitiatieven waarbij vermeende pedoseksuelen in video’s worden ontmaskerd.

Groningers kwamen ook in actie tegen pedofilie

Groningers kwamen ook in actie tegen pedofilie

,,Als een misbruikpleger wordt opgejaagd en zich bedreigd voelt, kan dat resulteren in een sociaal isolement”, zegt Mulder.

,,Dat is gevaarlijk. Eenzaamheid, stress, angst, het gevoel dat de maatschappij je verstoot; het zijn risicofactoren die ervoor kunnen zorgen dat iemand weer in de fout gaat. Door ze aan de schandpaal te nagelen, kunnen ze zich zo ellendig voelen, dat ze juist troost zoeken bij een kind, bij wie ze zich wel veilig en geaccepteerd voelen.”

‘Pedojagers’

Steeds vaker gaan burgers zelf ‘op jacht’ naar vermeende pedoseksuelen. Deze zogenoemde ‘pedojagers’ doen zich op chatsites voor als kind en maken een seksafspraak met een volwassen man. Vervolgens confronteren ze de man met zijn gedrag. De video zetten ze online.

De Facebookgroep Pedofiel Ontmaskerd plaatste onlangs een video van zo’n confrontatie. De Zwollenaar in de video werd herkend en een dag later door boze buurtbewoners uit zijn woning in Zwolle gejaagd . Hij moest onderduiken.

Geen voorstanders

Politie en Openbaar Ministerie zitten met dit soort burgerinitiatieven in hun maag. ,,Het OM is geen voorstander van burgeropsporing in dit soort zaken”, zegt Annette Toonen van het OM Oost-Nederland. ,,Wat ons betreft wordt handhaving van de strafwet overgelaten aan de politie. Agenten zijn getraind in opsporing, aanhoudingen en het voorkomen van geweldsescalatie. Dat is veiliger voor iedereen.”

Ook de politie raadt deze vorm van burgeropsporing af. ,,Op deze manier zijn wij geen voorstander. Dit is te veel eigen richting”, aldus politiewoordvoerder Ruud Visser.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu