‘Opkopen huizen leidt tot onrust’

Foto Archief DvhN/ANP ANP

De proef die Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders wil met het opkopen van vijftig huizen in het aardbevingsgebied kan leiden tot onrust.

,,Door de pilot te beperken tot vijftig woningen en geen garantie te bieden voor wat daarna gebeurt, lopen we het risico de onrust te vergroten’’, zegt het Groninger Gasberaad. De organisatie maakt zich zorgen over de effecten van de proef in het gebied.

Om iets te doen aan de vrijwel vastgelopen woningmarkt in Groningen wil Alders op bescheiden schaal een aantal huizen opkopen. De NAM heeft tien miljoen euro beschikbaar gesteld voor de proef.

Waardebepaling onduidelijk
Het gaat volgens de voorstellen in eerste instantie om huizen die tenminste een jaar te koop hebben gestaan binnen het zogenaamde contourengebied. Bedum, Hoogezand-Sappemeer en een groot deel van Delfzijl liggen daar buiten.

Eigenaren van dergelijke huizen kunnen zich aanmelden. Vervolgens wordt gekeken naar de persoonlijke situatie van iedere huiseigenaar. Zo wordt een selectie gemaakt uit de aangemelde woningen.

Onduidelijk is nog hoe de waarde van de panden wordt bepaald. En daar wringt de schoen, denkt het Gasberaad. ,,In Moerdijk gebeurt dat met een geïndexeerde WOZ-waarde. Kan dat in Groningen ook? Of moet elke woning getaxeerd worden op zowel de waarde van die specifieke woning als zouden er geen aardbevingen zijn, als op de reële marktprijs op dit moment in het aardbevingsgebied?’’ schrijft het Gasberaad.

Proef te beperkt
De organisatie vindt ook een proef met slechts vijftig woningen te beperkt. ,,De beperking tot vijftig woningen wordt beargumenteerd door te stellen dat we de effecten op de woningmarkt en de leefbaarheid moeten leren kennen. Volgens ons is dat sowieso onmogelijk met maar vijftig woningen.’’

Het Gasberaad betreurt dat er nog steeds geen regeling is voor bedrijfspanden, hoewel daar in het verleden al vaak aandacht voor is gevraagd. ,,De mkb’er die door de aardbevingen in de problemen is gekomen, heeft hier ook weer niets aan.’’

Alders verklaarde afgelopen week dat de proef belangrijk is om ervaring op te doen. Hij erkende dat de omvang van de proef beperkt is, gezien het totale aantal woningen in het gebied. ,,Het versterken van huizen is de belangrijkste maatregel om de rust en het vertrouwen op de woningmarkt in Groningen terug te brengen.’’

Minister Henk Kamp bezocht vorige week Loppersum en zei bij die gelegenheid dat er behoedzaam moet worden omgegaan met het opkopen van huizen. ,,We willen de sociale structuren hier niet ontwrichten.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu