‘Oplichter S. heel handige prater’

Zeker zes gedupeerden hebben afgelopen week bij de politie aangifte gedaan. ,,We onderzoeken of er sprake is van oplichting met voorbedachten rade’’, is het enige dat een woordvoerder van de politie over de zaak wil zeggen.

‘Hij verkoopt andermans eigendommen’

De 39-jarige man, die door slachtoffers wordt omschreven als een ‘ontzettend handige prater’, is begin vorige week door de politie opgepakt in een bedrijfspand aan de Rigaweg in Groningen. Een aantal mannen dat geld van hem tegoed had, leverde hem uit. De man werd in de cel gezet omdat hij nog voor 860 euro aan boetes had openstaan. Die werden gisteren betaald, waarna hij in vrijheid is gesteld.

Ondernemer Jaap Dam van Groenrecycling in Zuidbroek zegt dat hij voor zeker 20.000 euro het schip in is gegaan door Lammert S. Hij kocht vorig jaar op een veiling het bedrijfspand aan de Rigaweg, van waaruit S. zijn bedrijf L&N Beheer exploiteerde. ,,Wij spraken af dat hij in plaats van huur te betalen het pand zou opknappen’’, vertelt Dam. Volgens hem heeft S. het pand gestript in plaats van verbeterd. ,,De verlichting en een dikke elektrische voedingskabel zijn weg, verkocht.’’

Dam ging vorige week kijken bij het bedrijfspand. ,,Ik viel van de ene verbazing in de andere. Aan de deur kwamen in korte tijd meerdere mensen die geld van hem tegoed hebben. Hij houdt iedereen een worst voor en verkoopt andermans eigendommen’’, zegt hij over de man die in zijn jonge jaren al werd veroordeeld voor oplichting.

Gedupeerden

Zo verkocht S. een heftruck die hij had gehuurd van Siderius uit Groningen/Berlikum. ,,Na lang zoeken en veel gezeik en kosten hebben we de machine terug’’, zegt directeur/eigenaar Erik Jansen. ,,Onze schade is zeker 15.000 euro: inkomstenderving en kosten.’’

S. huurde sinds juni een zomerhuisje op recreatiepark De Leine in Kropswolde van Martin de Waard uit Sleen. ,,We moesten hem altijd manen om te betalen. De afgelopen twee maanden heeft hij niet meer betaald.’’ Toen S. werd opgepakt, heeft De Waard de sloten vervangen. De huurder heeft zich niet gemeld voor een nieuwe sleutel.

Een eigenaar van een bouwbedrijf in Smilde is ook de klos. Hij liet als zzp’er veel werk schieten om begin deze maand bij S. in loondienst te gaan als projectleider voor L&N Beheer. Het bedrijf afficheert zichzelf als vastgoedexpert. Het verzorgt naar eigen zeggen het beheer en onderhoud van panden en begeleidt bouwprojecten. Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel zijn de activiteiten van het bedrijf echter begin december al gestaakt.

Verbazing

De gedupeerde projectleider: ,,Hij deed zich voor als miljonair, liet foto’s zien van een luxe woning met zwembad en van boten en nam me mee naar allerlei panden die van hem zouden zijn. Maar in werkelijkheid bezit hij niks.’’

Dat laatste ontdekte de projectleider pas vorige week na een tip. Hij dook in de boekhouding van zijn werkgever en ontdekte een lege map ‘betaalde rekeningen’ en dozen vol met aanmaningen en sommaties van incassobureaus. De meeste nota’s betreft geleverde diensten en (bouw)materialen, variërend van enkele tientjes tot duizenden euro’s.

,,De lijst gedupeerden is onvoorstelbaar lang’’, aldus de Smildiger. Zelf heeft hij honderden euro’s voorgeschoten voor lunches, brandstof en aanschaf van materialen. Onder de naam Stichting Duurzame Bewustwording. zou S. jongeren werkervaring laten opdoen in de bouw. ,,Allemaal fake’’’, aldus Zoutman. ,,Als ik zie wie allemaal in de praktijken van deze man zijn gestonken, hoef ik me niet te schamen. Deze man moet gestopt worden. Dit leed moet anderen bespaard blijven.’’

S., die niet bereikbaar is voor commentaar, heeft al een lange geschiedenis als oplichter. In 1996 legde de rechter hem als 20-jarige inwoner van Heerenveen 240 uur dienstverlening op. Volgens justitie lichtte hij een dertigtal bedrijven op voor een totaalbedrag van 40.000 euro. S. wilde zijn moeder laten opdraaien voor de rekeningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu