‘Ouders moeten samenwerken met leerkrachten om pesten tegen te gaan’

De Hanzehogeschool Groningen begint een nieuw project tegen pesten. Foto: Anita Pepping/DvhN

De Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool Groningen start een project om pesten op basisscholen aan te pakken. Het project richt zich niet op de pesters of de gepeste kinderen, maar op de samenwerking tussen leerkrachten en ouders.

Veel leerkrachten vinden het lastig om met ouders samen te werken in een pestsituatie. Volgens projectleider en associate lector Annelies Kassenberg zijn er verschillende punten die het heel ingewikkeld maken.

‘Mijn kind doet zoiets niet’

„De ouders, zowel aan de kant van het kind dat pest als het kind dat gepest wordt zijn vaak heel emotioneel. Uit eigen onderzoek is gebleken dat ouders van het kind dat gepest wordt zich vaak niet gehoord voelen. Ouders van het kind dat pest schieten vaak in de verdediging: ‘mijn kind doet zoiets niet.’”

En pesten gebeurt niet altijd in de openheid. „Leerkrachten zien niet alles en ouders ook niet. Daarom moeten die partijen juist de handen ineen slaan.”

Samen met ouders en leerkrachten

Vanaf 1 december start Kassenberg met de ontwikkeling van de module. Eentje die bij alle anti-pestmethodes past. „We gaan eerst kijken hoe ouders en leerkrachten pestsituaties ervaren en of die perspectieven overeenkomen. Op basis daarvan gaan we de module ontwikkelen in nauwe samenwerking met scholen en ouders.”

Kassenberg richt zich met dit project alleen op de basisschool. Ouders zijn bij basisschoolleerlingen vaak meer betrokken dan bij leerlingen op de middelbare school. „De leefwereld van pubers is heel anders. Hopelijk kunnen we de module uiteindelijk ook doortrekken naar het voortgezet onderwijs.”

500 duizend euro

De Rijksuniversiteit Groningen richt zich ook op het ontwikkelen van anti-pestmethodes. De methode van Kassenberg is echter anders omdat zij zich specifiek op de samenwerking tussen ouders en leerkrachten richt. Het project duurt drie jaar. Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek heeft een bedrag van 500 duizend euro ter beschikking gesteld voor dit project.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu