‘Plaats in Grootegast voor 150 asielzoekers'

Archief DvhN ANP

De gemeente Grootegast moet afzien van grootschalige opvang van asielzoekers. In plaats van 500 bewoners ‘weg te stoppen' in een azc moet de gemeente zich sterk maken voor de opvang van 120 tot 150 asielzoekers.

Zij moeten worden verspreid over de acht dorpen in de gemeente. Dat bepleiten tientallen ondernemers die hun bedrijven uitoefenen op industriepark West waar B en W een asielzoekerscentrum voor 500 bewoners wil realiseren. Als deze plannen doorgaan staan tegenover zeven dorpsbewoners één asielzoeker. Dat is onverantwoord, menen de ondernemers. Zij noemen het veel humaner om de vluchtelingen dichterbij de bestaande inwoners te huisvesten. Daardoor is meer sociale controle mogelijk en kunnen beter contacten worden gelegd tussen beide bevolkingsgroepen.

1 procent is acceptabel

De gemeente Grootegast telt 12.000 inwoners. Een toestroom van 1 procent vluchtelingen achten de ondernemers acceptabel. Dan komen ze uit op 120 tot 150 die zij willen verspreiden over de hele gemeente. Grootschalige opvang zoals B en W willen, wijzen zij af: ,,Het is niet normaal om 500 mensen weg te stoppen in containers op een industrieterrein.

In het belang van dierenwelzijn stapt ons land over van legbatterijen op scharrelkippen. Om vervolgens mensen op een kluitje te proppen met nauwelijks enige privacy is vragen om problemen.''

Kleinschalige opvang

Alle 64 ondernemers die hier actief is, zijn gevraagd zich te scharen achter deze oproep aan de gemeenteraad. Blijkens de handtekeningenlijst die is bijgevoegd, staat het leeuwendeel van de bedrijven achter de oproep. Volgens woordvoerder Peter van der Velde druist de medewerking van B en W aan grootschalige opvang in tegen de wens van Vluchtelingenwerk Nederland.

Hij toont een pamflet waarin ook de vluchtelingenorganisatie pleit voor kleinschalige opvang van asielzoekers om zo alle gemeenten ons land in staat te stellen hun steentje bij te dragen aan de nood onder asielzoekers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Gevlucht
menu