‘Plan Eems nog niet mislukt'

De Eems. FOTO ARCHIEF CORNÉ SPARIDAENS

Het ministerie van milieu van de deelstaat Nedersaksen spreekt tegen dat het plan voor een schonere Eems nu al is mislukt.

Het ministerie van milieu van de deelstaat Nedersaksen spreekt tegen dat het plan voor een schonere Eems nu al is mislukt.

Milieu- en actiegroepen in de regio Leer, waaronder Red de Eems, grijpen een mislukte test met het Emssperrwerk bij Gandersum aan om het zogenoemde Masterplan 2050 onderuit te halen.

Emssperrwerk
Het Emssperrwerk, een stormvloedkering, speelt een belangrijke rol wat betreft het verbeteren van de waterkwaliteit. Het Emssperrwerk moet worden ingezet om het slib tegen te houden. Een test is geannuleerd, omdat is gebleken dat als er een van de zeven schuiven wordt geopend, de stroming te sterk wordt en schade kan toebrengen aan het waterbouwwerk. Ook creëert de stroming een watergeul, die zelfs tot onder het Emssperrwerk doorloopt.

Justina Lethen, woordvoerder van het ministerie, bevestigt dat een test is geannuleerd, maar dat het masterplan zeker niet is mislukt. ,,Alles verloopt volgens schema. Aan het eind van dit jaar kunnen we de eerste conclusies trekken van de tests die we uitvoeren. Eind 2018 moeten we alles in kaart hebben en weten we ook hoe we het slibprobleem kunnen aanpakken.”

Slibprobleem
De Europese Unie heeft Nedersaksen verplicht om iets te doen aan de zwaar door slib verontreinigde rivier de Eems. De laatste decennia is al voor ongeveer een half miljard euro aan baggerwerkzaamheden uitgevoerd om de rivier schoon te houden. Vorig jaar is met milieupartijen en landbouwers afgesproken dat er langs de rivier 700 hectare grond wordt aangekocht dat dienst gaat doet als waterreservoir.

Tegenstanders van het plan wijzen er steeds op dat het slibprobleem grotendeels wordt veroorzaakt door de cruiseschepen van de Meyer Werft in Papenburg. Zodra een cruiseschip van Papenburg naar Emden vertrekt – dat is twee keer per jaar – moet het waterpeil in de rivier worden verhoogd vanwege de diepgang van zo'n schip. Daardoor komt een enorme hoeveelheid slib vrij in de getijderivier. De criticasters hameren er dan ook op om de werf naar de Noordzeekust te verhuizen.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu