‘Rijke’ coacht minima-gezin

De Voedselbank Groningen. FOTO ARCHIEF DVHN/PETER WASSING

De Voedselbank Stad Groningen begint in maart met een proef waarbij ‘rijke’ gezinnen worden gekoppeld aan huishoudens op of onder de armoedegrens.

Bij het project ‘Stadjers Hand in Hand’ krijgen Groningers die de eindjes niet of nauwelijks aan elkaar kunnen knopen, steun en advies van stadgenoten die geen geldzorgen hebben. Zij kunnen minimagezinnen de weg wijzen uit de neerwaartse spiraal van geldzorgen en sociaal isolement.

Het project begint dit voorjaar met tien koppels. In februari start de voedselbank volgens voorzitter Ulfert Molenhuis met de werving van coach-gezinnen. Als het project succesvol is, wordt het in de tweede helft van dit jaar uitgebreid naar vijftig koppels.

Armoede

Daarmee bindt de voedselbank de strijd aan met de nog altijd toenemende armoede in Groningen. ,,Groningen is de armste stad van het land’’, stelt Molenhuis. ,,Eén op de vijf kinderen groeit hier op in armoede. Landelijk geldt dat voor één op de elf kinderen.’’

Vooral in éénoudergezinnen in wijken als Beijum of Lewenborg is er volgens Molenhuis geen geld voor schoolreisjes, sportclubs of muziekles. Stadjers die wel deelnemen aan het maatschappelijk leven, kunnen helpen met praktische raad en daad in het dagelijks leven.

,,Het idee is dat de rijke helft van Groningen ‘aandeelhouder’ is in de arme helft van de inwoners van deze stad,’’ zegt Molenhuis. ,,Kinderen hebben geen schuld aan de financiële situatie thuis, maar ze voelen wel de gevolgen. Wie in armoede opgroeit, heeft grote kans ook verder in het leven buitenspel te staan.’’

Voedselbank

De Voedselbank Stad Groningen slaat de vleugels steeds meer uit naar de rest van de provincie. Zo gaat ze na de aanstaande verhuizing naar de Ulgersmaweg ook de voedselbanken in Veendam, Winschoten, Pekela en Veendam voorzien van voedsel, zoals ze nu al doet in het Westerkwartier, de Eemsmond, Hogeland en Leek/Noordenveld. Voedselbanken in de regio kampen vaak met tekorten terwijl in de stad meer levensmiddelen worden ingezameld dan nodig voor de zeshonderd aangesloten huishoudens.

Ook het succesvolle Toentje-project in Stad breidt dit jaar uit met groentenkwekerijen in Opende en Uithuizermeeden. Die eerste is vrijwel klaar voor de start, de tweede moet later dit jaar los. Een derde tuinderij komt in Hoogezand, Zandeweer of Grootegast. Alle groenten en fruit die daar worden geoogst, gaan naar de voedselbanken.

Nieuws

Meest gelezen

menu