‘SODM onderzoekt geothermie in Groningen’

De aanleg van het warmtenet Noordwest ging vorig jaar gewoon door, een nieuwe bron is er nog niet. Foto: DvhN

Het rijk onderzoekt of en hoe geothermie toch een rol kan spelen bij de energietransitie in Groningen. Dat zei wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) woensdag in de gemeenteraad.

De mededeling is opmerkelijk omdat waarschuwingen van SODM vorig jaar een einde maakten aan een groot aardwarmteproject van WarmteStad BV in Groningen. Gemeente en Waterbedrijf, ‘moeders’ van WarmteStad, legden er beide 6 miljoen euro op toe.

Rijk ziet geothermie als zeer kansrijk alternatief voor aardgas

Volgens Gijsbertsen ziet het rijk geothermie landelijk als zeer kansrijk en belangrijk alternatief voor aardgasverwarming en wil het weten wat de mogelijkheden in Groningen zijn. Of het hier ooit nog haalbaar is in de toekomst? ,,Ik waag me niet aan een voorspelling.’’

Groningen blies het plan vorig jaar direct na de forse kritiek af, maar toen was WarmteStad er al jaren mee bezig. Het nutsbedrijf ging door met de aanleg van een warmtenet en zoekt daar nog een passende alternatieve warmtebron voor. Die wordt waarschijnlijk in september bekend.

Gijsbertsen heeft geen spijt van het project. ,,Geothermie stond nog in de kinderschoenen. We wilden laten zien dat aardwarmte, dat in principe veilig is, een alternatief voor aardgas kan zijn. Dat liep anders en daar heeft heel Nederland van geleerd. Het is een belangrijk spoor voor het oplossen van de warmtevraag.’’

‘Energietransitie gaat niet altijd in één keer goed’

Volgens Gijsbertsen voelde WarmteStad zich gesteund door SODM en is het risico dat er een negatief advies zou komen, te laag ingeschat. De wethouder sluit toekomstige verrassingen bij de energietransitie niet uit.

,,Groningen loopt bij die transitie voorop en zal vaker als een van de eersten bij pioniersprojecten betrokken zijn. Ik geef u op een briefje dat die niet allemaal in één keer goed gaan. We moeten in de praktijk leren. Maar ze houden beweging in de transitie en hebben ze nodig. We weten nu dat we niet te lang moeten vasthouden aan de uitgangspunten en eerder aan nieuwe ontwikkelingen moeten toetsen.’’

Raad steunt verantwoordelijk wethouder, ondanks mislukken geothermie

De gemeenteraad onderzocht de gang van zaken met externe experts en kwam tot de conclusie dat achteraf niet op tijd genoeg naar voorzichtige kritiek is geluisterd. Het kostte de wethouder niet de kop. Integendeel.

De SP greep het rapport aan voor een politieke discussie, maar de grote meerderheid van de raad blijft achter het plan staan en accepteert de gang van zaken. Woordvoerder van bijna alle partijen meldden niet te weten hoe het anders had gemoeten. 100 procent Groningen was en blijft tegen geothermie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu