‘Scheiding afval werkt'

Afval scheiden. Foto archief Jan Zeeman

Inwoners van de gemeente Oldambt zijn milieubewust. Die stelling durft wethouder Ricky van den Aker (CDA) aan, op basis van cijfers na bijna een jaar afvalinzameling nieuwe stijl.

Inwoners van de gemeente Oldambt zijn milieubewust. Die stelling durft wethouder Ricky van den Aker (CDA) aan, op basis van cijfers na bijna een jaar afvalinzameling nieuwe stijl.

Een jaar geleden introduceerde de gemeente een extra afvalstroom, met de mogelijkheid tot het aanbieden van plastic en drankkartons. Milieuwethouder Van den Aker heeft de cijfers over de tien maanden geanalyseerd en kan niet anders concluderen dat het nieuwe systeem goed is opgepakt.

Enquête
Toch wil ze van de inwoners weten hoe zij aankijken tegen de nieuwe inzameling. Daarvoor wordt binnenkort een telefonische enquête gehouden. Van den Aker is ervan overtuigd dat er nog een extra slag is te maken. ,,Er is het afgelopen jaar 44 procent minder afval in de grijze container gestopt dan een jaar eerder. Dat cijfer kan nog omhoog. We streven naar 50 of 60 procent.”

Over het inzamelen van plastic en drankkartons is Van den Aker ronduit tevreden. ,,Er is bijna 900 ton opgehaald. Dat verdween tot een jaar geleden in de grijze container. Ook is een stijging te zien bij het aanbieden van glas en papier. Er is dit jaar 5 procent meer opgehaald dan een jaar eerder. In de groene container is 17 procent meer groente-, fruit- en tuinafval gegooid. Gemiddeld genomen wordt de grijze container nu eens in de zes weken op straat gezet. Daarvoor was het eens in de twee weken.

Hoewel de enquête nog moet plaatsvinden en er kleine aanpassingen kunnen worden doorgevoerd, wil Van den Aker het huidige systeem grotendeels intact houden. ,,We gaan zeker niet betalen per kilo invoeren. Dat vinden we niet nodig.”

Voor de inwoners van Oldambt is dit jaar een lichte daling van het vaste deel van de afvalstoffenheffing doorgevoerd. Vorig jaar moest 163 euro worden betaald, dit jaar 160.

Nieuws

menu