‘Sneeuwklokjeszondag’ opent Oost-Groninger voorjaarstuinen

Jannie Bos tussen de sneeuwklokjes in haar Wubsbos in Winschoten. Foto: Huisman Media

Zondag was de eerste jaarlijkse ‘Sneeuwklokjeszondag’ in Oost-Groningen. In Winschoten glinsterden de bloemen als sneeuw in het groen.

Ondanks de late vrieskou, staan de meesten nog fier overeind. „Ik was even bang dat ze erbij zouden gaan liggen”, zegt Jannie Bos. „Maar dat valt gelukkig alles mee.” Ze staat op het stenen pad dat om haar huis in Winschoten heen loopt en kijkt van boven uit over de heuvelachtige tuin.

„Kijk, dat vind ik nou mooi”, zegt ze wijzend naar een groepje sneeuwklokjes een paar meter onder haar. „Als je van ver in een oogopslag de verschillende soorten kunt herkennen.”

Oost-Groninger Bloembollenroute

Een hoge steel, of juist een wat kortere. Kleine, liefelijke kelkjes, of een wat grotere witte bloem. Een heldergroen, of een donkergroen blad. Tuinliefhebbers reisden zondag van heinde en verre om in vier Oost-Groninger tuinen een weelde aan verschillende soorten sneeuwklokjes te bewonderen.

De tuin van Bos was een van de vier die, als onderdeel van de Oost-Groninger Bloembollenroute, open was voor publiek tijdens ‘Sneeuwklokjeszondag’.

Hoogteverschillen

„Ik vertel mensen behalve over de tuin, ook graag iets meer over de omgeving”, zegt Bos. Zoals hoe de hoogteverschillen in haar tuin zijn veroorzaakt door afgravingen in de jaren twintig van de vorige eeuw.

En hoe van het gebied in de jaren dertig een park is gemaakt. „Met een grote speelplaats en een muziekkoepel.” En hoewel de muziekkoepel is verdwenen, klinken achter haar tuinhekken nog altijd de geluiden van spelende kinderen.

Anne Frank

„Dit is een bijzondere plek”, zegt Bos. „En ik vind het belangrijk om mensen ook een beeld te geven van waar ze staan.” Ze wijst over haar tuin heen. Een paar honderd meter verderop ligt het spoor waar de trein tussen Groningen en het Duitse Leer rijdt.

„Als de trein toevallig langskomt, vertel ik mensen dat het dezelfde trein is waar Anne Frank mee van Zuidbroek naar Duitsland werd vervoerd.”

Rust

Op een dag als zondag, verzacht de felle winterzon de donkere rand van de ernstige geschiedenisverhalen. Tijdens een wandeling door de 1700 vierkante meter groen, klinkt het geruis van klimopbladeren aan de bomen.

Verschillende vogels fladderen van de ene tak naar de andere, af en toe een liedje fluitend. De witte sneeuwklokjes glinsteren in de zonneschijn als kleine sneeuwvlokjes in het groen.

Galantofiel

Hoewel ze de vroege voorjaarsbloemen graag deelt met het publiek, schaart Bos zichzelf niet onder de ‘galantofielen’; sneeuwklokjesverzamelaars. „Nee, ik heb maar een paar verschillende soorten staan en van de gewone bloem verreweg het meest.”

In andere tuinen, zoals die in Oostwold of Stadskanaal, bloeien tot wel 200 verschillende soorten. Voor Bos is het gewone sneeuwklokje al spannend genoeg. „Aan het einde van de winter laten zij als eerste hun kopjes zien. Ze komen zo dapper aanzetten. Prachtig om te zien.”

Tweede Sneeuwklokjesmiddag

Met een beetje geluk, staan de bloemen er volgende week nog steeds parmantig bij. Op zondag 4 maart vindt namelijk de tweede ‘Sneeuwklokjeszondag’ plaats.

Nieuws

Meest gelezen

menu