‘Sociale app Peach heeft de wind mee'

Foto links: de tijdlijn, foto midden: een voorbeeld van een tekening, foto rechts: een voorbeeld van een gif

Sommige mensen vinden het geweldig, anderen vinden het niks. Maar veel mensen vinden iets van het nieuwe sociale platform Peach. De app krijgt veel media-aandacht, maar wat is er precies nieuw? Tijd om de app uit te proberen met onze tech-redacteur Jeroen van Kleef.

Wat is Peach?

,, Peach pakt het beste van verschillende sociale netwerken. Je kunt berichten liken met hartjes en foto's en video's plaatsen of je eigen tijdlijn. Maar er zijn ook nieuwe dingen. Je kunt bijvoorbeeld tekeningetjes maken en gifjes versturen. Dat doe je door magic words te gebruiken. Typ ‘draw' en je kunt een tekening maken, typ ‘weather' en je krijgt de weersvoorspellingen van jouw locatie of type ‘rate' en je kunt je mening geven over een tv-programma, film of boek.”

Wat vind je van de app?

,,Weer een sociaal netwerk erbij! Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Wat deze opvallend maakt is dat hij gemaakt is door Dom Hoffman, de oprichter van Vine . Hij heeft dus al een keer eerder succes gehad en dan neem je Peach opeens een stuk serieuzer. Of het een succes wordt valt niet te voorspellen. Dat hangt van de gebruikers af en een flinke dosis geluk met publiciteit. Wat dat laatste betreft lijkt Peach de wind mee te hebben.”

Doet Peach eigenlijk iets nieuws?

,,De Magic Words. Dat zijn leuke features die lijken op ouderwetse chatcommando's. Helemaal nieuw is het niet, want we kennen het bijvoorbeeld al uit games en chatkanalen. Ook het sociale netwerk Slack heeft van dit soort commando's die extra features toevoegen.

Verder heeft Peach voornamelijk mogelijkheden die al bij andere sociale netwerken te vinden zijn. Daardoor valt vooral op wat je niet kan met deze app. Zo ontbreken privégesprekken en heb je geen openbaar profiel en geen algemene tijdlijn. Dat zijn mogelijkheden die op Facebook en Twitter wel aanwezig zijn.”

Wanneer wordt Peach een succes?

,,Dit sociale netwerk heeft hetzelfde nadeel als bijvoorbeeld Google+ en allerlei andere sociale netwerken: je vrienden zitten er (nog) niet op. Dat maakt een sociaal netwerk per definitie waardeloos; er is immers niemand om sociaal mee te zijn. De makers hopen natuurlijk dat iedereen zijn vrienden gaat overtuigen om over te stappen want dan ontstaat een soort sneeuwbal-effect. Maar het wemelt op het web van sociale netwerken waar bijna niemand op zit en Peach zou zomaar de volgende kunnen zijn.”

Is de app geschikt voor iedereen?

,,Op dit moment is Peach wel te downloaden, maar er zijn wat beperkingen. Het zoeken van vrienden kan niet op basis van telefoonnummer. Dit is vooralsnog alleen beschikbaar voor Amerikanen. Daardoor moet je de gebruikersnaam van je vrienden weten, anders kun je ze niet vinden.

Ook is de social media-app alleen beschikbaar voor de iPhone. Nieuwe apps komen vaak eerst op iOS uit en daarna pas op Android. Meerkat en Persicope hadden in het begin ook geen Android-app.

Daar is ook een logische verklaring voor: er zijn duizenden Android-apparaten en die moeten het ook allemaal doen. Dat betekent dat ontwikkelaars daar rekening mee moeten houden en dat kost tijd en geld. Omdat het aantal apparaten van Apple beperkt is, kunnen programmeurs net iets makkelijker ondersteuning bieden voor die apparaten. Als het dan goed werkt, dan volgt ook een Android-versie.”

Nieuws

Meest gelezen

menu