‘Spionage-incident’ leidt tot rel bij lokale omroep Westerkwartier en Noordenveld

Er is heibel ontstaan bij de lokale Omroep Zulthe die actief is in de gemeenten Westerkwartier en Noordenveld.

Omroep Zulthe.

Omroep Zulthe.

Medio oktober zijn zeven programmamakers opgestapt. Eén van hen is oud-voorzitter en oud-programmamaker Roelf Pijpker uit Aduard. Hij legde in augustus zijn voorzitterschap neer vanwege een intern meningsverschil over het (gebrek aan lokale) karakter van de programmering. Als programmamaker ging hij aanvankelijk door. Die functie legde hij onlangs eveneens neer na een, wat hij noemt, ‘spionage-incident’.

‘Gevaarlijk’

,,Als vrijwilliger leid ik blindengeleidehonden op’’, zegt Pijpker. ,,Ik had toestemming van het bestuur om mijn hond mee te nemen naar de studio. Dat zag hoofd technische dienst Rick Stulp uit Marum op de beelden van camera’s die hangen in de studio om tv-opnames te maken.

Stulp vond een hond in een radiostudio met elektrische kabels op de grond gevaarlijk. Hij deed hiervan melding in een mail aan het bestuur.’’

Die mail was reden voor Pijpker om onlangs ook als programmamaker op te stappen. ,,De camera’s in de studio zijn niet bedoeld om medewerkers hiermee te bespioneren. Dat is in strijd met de privacywetgeving’’, meent hij.

‘Dit hoort niet’

Stulp op zijn beurt vindt dat hij in het volste recht stond om hiervan melding te maken. ,,Mijn mail was gericht aan ons bestuur. Daarvan maakte Pijpker al lang geen deel meer uit. Dat hij de mail die niet in hem gericht was, toch heeft gelezen hoort niet en is onrechtmatig.’’

Vijftien nieuwe vrijwilligers

Interne onrust was volgens Pijpker reden voor zes medevrijwilligers om op te stappen. In reactie namens het bestuur hield woordvoerder Stulp het dinsdag tegenover deze krant op vier vrijwilligers die zijn vertrokken.

Stulp ontkent dat door het vertrek van Pijpker en drie anderen ‘een gat in de radioprogrammering’ is geslagen’, zoals de oukd-voorzitter beweert. ,,Sinds Pijpker weg is, zijn vijftien nieuwe vrijwilligers aangetreden. Hun komst werd lange tijd door Pijpker tegengehouden.’’

‘Discrediet’

Het Marumer raadslid Harry Stomphorst (Sterk Westerkwartier) stelt woensdagavond tijdens de raadsvergadering van Westerkwartier vragen over de kwestie. Hij wil weten van verantwoordelijk CDA-wethouder Hielke Westra in hoeverre de continuïteit van de lokale omroep is gevaar is na de uittocht van vrijwilligers.

De woordvoerder van het bestuur van Omroep Zulthe vindt het kwalijk dat het raadslid de omroep zo in diskrediet brengt. ,,Dit neigt naar laster. We beraden ons op juridische maatregelen tegen de vragensteller.’’

Stomphorst op zijn beurt vreest de eventuele gang naar de rechter niet. ,,Een lokale omroep werkt met gemeenschapsgeld. Dat rechtvaardigt mij om vragen te stellen. Een mogelijke rechtsgang zie ik met vertrouwen tegemoet’’, reageert hij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu