‘Sta beetje lawaai bij zandplassen toe'

Sellingerbeetse. Foto Archief DvhN DvhN

Bij de zandplassen in Sellingerbeetse moet met een crossmotor gereden kunnen worden of op de plassen worden gevaren met een motorboot.

Bij de zandplassen in Sellingerbeetse moet met een crossmotor gereden kunnen worden of op de plassen worden gevaren met een motorboot.

Ontwikkeling
Dat stelt coalitiepartij CDA in de gemeenteraad van Vlagtwedde. Die reageert daarmee op de zogenoemde Gebiedsvisie, een soort toekomstplan voor Sellingerbeetse. Daarin schetsen burgemeester en wethouders hoe zij de ontwikkeling van dat gebied zien.

Die ontwikkeling heeft vooral betrekking op de twee zandplassen in dat gebied en hun directe omgeving. In die plassen wordt al jaren zand gewonnen door het bedrijf Kremer. Bij de ene plas, de zogenoemde zuidplas, houdt die winning binnenkort op. Daar ligt ook camping De Papaver. De eigenaar daarvan wil het water dan bij zijn bedrijf betrekken.

B en W vinden dat laatste prima en willen dat op en rond de beide plassen natuur en recreatie gaan overheersen. Het gebied moet vooral voor fietsers en wandelaars en kleinschalige recreatie worden ingericht. ‘Hoogdynamische en gemotoriseerde vormen van recreatie' op en rond de plassen willen de dagelijkse bestuurders uitsluiten of heel minimaal toestaan. In de noordplas willen ze trouwens nog zandwinning blijven toestaan, voor de komende jaren. Maar wel zo dat de natuur en recreatie zich er wel kunnen ontwikkelen.

Rigoureus
Fractievoorzitter Marjan Heidekamp van het CDA kan zich grotendeels in het voorstel van B en W vinden. Maar hun standpunt over de gemotoriseerde vormen van recreatie vindt ze te rigoureus. ,,Wij vinden dat op een goede en gereguleerde manier moet worden geregeld dat jongeren er af en toe op een motor rijden of met een boot varen. Dat gebeurt nu ook, dus kennelijk is er behoefte aan. Het moet niet een volledig stiltegebied worden, vinden wij. Er is daar genoeg ruimte om ook de jongeren aan bod te laten komen.''

Heidekamp benadrukt wel dat die jeugdige activiteiten geen overlast voor de omgeving mag veroorzaken en dat de campingeigenaar niet in zijn bedrijfsvoering wordt gehinderd. ,,Dat kun je voorkomen door het goed in de Gebiedsvisie te regelen. Wij willen daarom graag dat die visie wordt aangepast.''

Besluit
De christendemocraten hebben hun standpunt tijdens een eerste discussie in de gemeenteraad al op tafel gelegd. Oppositiepartij VVD reageerde toen positief, maar coalitiegenoot Gemeentebelangen was nog niet enthousiast. Later deze maand moet de gemeenteraad een definitief besluit nemen over het toekomstplan voor Sellingerbeetse. Dan wordt duidelijk of de wens van het CDA in vervulling gaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu