‘Stuur Friese commissaris ook naar top over Friesenbrücke’

De kapot gevaren spoorbrug bij Weener. Foto: Archief Huisman Media

Als de Groninger commissaris van de Koning René Paas niet bij het topoverleg over de wederopbouw van de kapot gevaren Friesenbrücke kan zijn, dan moet zijn Friese collega Arno Brok aanschuiven.

Dat vindt de Statenfractie van de Friese Nationale Partij (FNP). Het overleg staat gepland voor 28 augustus in Bonn, op de dag dat Gronings Ontzet wordt gevierd. Namens de provincie Groningen is gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk aanwezig. Zij weet van de hoed en de rand, benadrukt ook woordvoerder Jan van der Meide.

Grootste belang

Toch stelt de FNP dat ook een commissaris uit Noord-Nederland aanwezig zou moeten zijn. De fractie dringt er maandag bij Gedeputeerde Staten van Friesland op aan ‘dat een bestuurlijke delegatie op het hoogste niveau voor Friesland en Groningen van het grootste belang is’.

Slepende kwestie

FNP-woordvoerder Klaas Fokkinga: ,,De wederopbouw van de spoorbrug bij Weener na de aanvaring eind 2015 ontwikkelt zich tot een slepende kwestie. Beide provincies hebben er groot belang bij dat de treinverbinding met het Duitse achterland zo snel mogelijk hersteld wordt.’’

Staatssecretaris

Het overleg in Bonn staat onder leiding van de Duitse staatssecretaris Enak Ferlemann van het ministerie van Verkeer. Politici uit de regio Leer en Papenburg, parlementsleden uit Berlijn en de directie van de Deutsche Bahn en Meyer Werft zijn ook uitgenodigd.

Nieuws

menu