‘Te hoge rentetarief Volkskredietbank aanpakken’, zegt de raad van Oldambt

Geld lenen bij de Volkskredietbank Noordoost-Groningen (VKB) is te duur, meent de raad van Oldambt. Ze komt in verzet tegen het torenhoge rentetarief.

De geldleningskwestie is weer aan de orde omdat het televisieprogramma Kassa er zaterdag aandacht aan besteedde. De raad van Oldambt stelde er in februari van dit jaar ook al vragen over, maar ging maandagavond weer op herhaling.

Wethouder Boon moet er voor zorgen dat rentetarief daalt

Wethouder Bard Boon (PvhN) heeft de opdracht gekregen om begin volgend jaar het dagelijks bestuur van de VKB er van te overtuigen dat het rentepercentage flink omlaag moet. Het liefst naar ongeveer vijf procent.

 

De VKB leent geld aan inwoners van acht gemeenten in Noordoost-Groningen tegen een tarief van gemiddeld 11,7 procent rente. De leningen zijn voor mensen met een inkomen tot 130 procent van het minimumloon, een negatieve BKR-registratie en/of een leeftijd boven de 65 jaar.

Meerderheid dagelijks bestuur VKB tegen renteverlaging

Boon heeft al eerder binnen het dagelijks bestuur gehamerd om het tarief te verlaten, maar kreeg daar binnen het bestuur niet de handen voor op elkaar. Met een motie die de gemeenteraad in januari wil opstellen, wil het Boon op pad sturen en daarmee de kans vergroten op meer succes. De hoop is r op gericht dat andere gemeenten zich bij Oldambt aansluiten.

Bij de VKB zijn de gemeenten Appingedam, Bellingwedde, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, Oldambt, Pekela en Veendam aangesloten. De tegenstanders van tariefverlaging wijzen er op dat het hoge rentetarief mensen moet afschrikken een lening aan te vragen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu