‘Voor mij is geen plek meer’

Waddenschilder Geurt Busser wil Lauwersoog de rug toekeren, omdat hem een goede ligplaats in de haven wordt onthouden. Klopt niet, zegt de wethouder.

Al dertig jaar legt schilder Geurt Busser (69) met waterverf de fraaie taferelen vast die hij ziet op het wad. Hendrik, zijn 8 meter lange atelierschip, een verbouwde garnalenkotter, is vaak te vinden op de mooiste plekken rond Rottum, Ameland en Schiermonnik-oog.

Steiger Rijkswaterstaat

Maar de bekende aquarellist heeft er geen schik meer in. Nu het er definitief naar uitziet dat hij geen geschikte plek krijgt in de haven van Lauwersoog, overweegt hij te stoppen met het schilderen van het Nederlandse Waddengebied. Eerder lag Busser ook nog zo’n vijf maanden per jaar in het haventje van Noordpolderzijl, maar dat is dichtgeslibd, dus kan hij daar niet meer terecht.

Jarenlang lag Busser in Lauwersoog gratis aan een pier van Rijkswaterstaat, die nu echter met een hek is afgesloten. Rijkswaterstaat wil de steiger afbreken en heeft geen nieuwe plek voor de kunstenaar. ,,Ik lig nu in de jachthaven van Lauwersoog, maar daar moet ik voor de zomer weg. Dan is die helemaal vol met waterrecreanten met hun polyesterboten. Een gruwel vind ik dat. Ik kan daar trouwens ook niet goed uit de voeten. Ik heb een plek nodig waar ik goed kan komen met mijn spullen’’, zegt Busser.

‘Ik kan niets voor Busser doen’

De boze waddenschilder heeft vergeefs geprobeerd de provincie zover te krijgen dat die voor hem iets regelt in de haven. ,,Ik heb gedeputeerde Henk Staghouwer enkele malen geschreven, maar krijg geen antwoord van hem. Hij gaat me uit de weg. Kennelijk is er voor mij geen plek. Als het zo gaat, hoeft het voor mij niet meer. Dan stop ik na dertig jaar met het schilderen van het Waddengebied. Misschien ga ik wel naar Duitsland’’, zegt Busser. Hij wil zijn boot eerst afmeren in Zoutkamp, waar hij ook een expositie heeft.

In het provinciehuis reageert gedeputeerde Staghouwer resoluut. ,,Ik loop nooit weg voor een gesprek. Maar ik heb hem wel duidelijk gemaakt dat hij bij de gemeente De Marne moet zijn. Ik kan niets voor Busser doen. De provincie gaat nu eenmaal niet over de ligplaatsen in de haven van Lauwersoog.’’

Betalen

Wethouder Herwig van Gelder van De Marne ziet het probleem ook niet zo. ,,Hij heeft jarenlang illegaal aan een steiger van Rijkswaterstaat gelegen. Dat is nu niet meer mogelijk. Hij moet gewoon de normale weg bewandelen, net als anderen. Iedereen die betaalt, kan ruimte aan een steiger krijgen.’’

Is het niet spijtig dat Busser na zo’n lange en productieve periode het wad verlaat? ,,Iedereen die zich in het Waddengebied met kunst bezighoudt, is welkom. Maar Busser is nu zelf aan zet’’, zegt Van Gelder.

Nieuws

Meest gelezen

menu