Dansleraar van Groningen Dance Center misbruikte dertien meisjes. Naar de top in ruil voor seks

De familie. Het woord keert telkens terug als ’Erik’ over het Groningen Dance Center praat. Een van de ouders van de dertien leerlingen die misbruikt zouden zijn, kan nog steeds niet geloven dat het er zo misging op de school. Het vertrouwen was tot september grenzeloos.

Het Groninger Dance Center toen het nog in gebruik was.

Het Groninger Dance Center toen het nog in gebruik was. Foto: Jos Schuurman

Het is leeg in het pand Damsterdiep 29 in Groningen. Daar waar bewoners en passanten bij goed weer regelmatig verrast werden door dansuitvoeringen van leerlingen op het pleintje voor de gerenommeerde dansschool, zullen geen dansende tieners meer verschijnen.

Het Groningen Dance Center is sinds 1 januari dicht. Aan de naam kleeft sinds het misbruikschandaal rond oprichter en dansleraar Khalid A. (38), dat afgelopen najaar naar buiten kwam, een nare bijsmaak. Daarom is gekozen voor een nieuwe locatie en een nieuwe naam. Want ’de familie’... Docenten en leerlingen willen wel verder.

De politie pakte Khalid A. op op 8 september 2020. Er liep toen al langer een zedenonderzoek naar hem. Voor ’Erik’ komt de aanhouding niet als een verrassing: zijn dochter deed op 1 september al aangifte tegen oprichter en dansleraar A. De vader uit Groningen wil vanwege zijn werk en om de privacy van zijn dochter te beschermen graag anoniem zijn verhaal doen. Het is de eerste keer dat een ouder naar buiten treedt over een van de grootste misbruikzaken uit de laatste jaren in Nederland.

‘Achteraf denk je: hoe kon ik zo stom zijn?’

„Ze overviel me eigenlijk. Mijn dochter had nooit iets verteld over misstanden op de dansschool. We hadden thuis ook niets aan haar gemerkt. ’Ik wil aangifte doen tegen Khalid. Wat er op de school gebeurt, kan echt niet’, zei ze ineens.

„Ze legde in grote lijnen uit waarover het ging, maar is tot op de dag van vandaag niet in details getreden. Dat het heel erg was en ver ging, dat zei ze wel”, vertelt Erik. Hij was verbaasd, woest en teleurgesteld.

„Khalid ken ik al dertien jaar en ik zag dit niet aankomen. De dansschool voelde voor iedereen erg vertrouwd. Het was één familie. Ik heb mijn dochter met haar ambities volledig aan hem toevertrouwd. Achteraf denk je: hoe kon ik zo stom zijn? En dan zie je toch dat je dochter misschien iets meer in zichzelf was gekeerd en hoe dat dus kon.”

‘Hoe vaak ze misbruikt is, heeft ze niet verteld’

De dochter van Erik had naast groepslessen ook een-op-eentrainingen met Khalid. „Dat laatste gebeurde de laatste twee jaar. Van haar zestiende tot haar achttiende. Hoe vaak ze misbruikt is, heeft ze niet verteld.”

De dochter van Erik dacht lange tijd dat zij het enige slachtoffer was, maar kwam er door gesprekken met anderen, en later na het onderzoek door politie en justitie, achter dat ze slechts een van de velen was. „De meiden waren bang voor hem. Hij had ze volledig in de greep.”

Met de dochter van Erik gaat het nu beduidend minder. „Ze loopt bij een psycholoog. En ik merk aan verschillende dingen dat ze niet meer de dochter is die ze was. Dat is pijnlijk om te zien. Ik hoop dat mijn verhaal en het onderzoek van politie en justitie andere ouders wakker schudden. Er zijn veel meer docenten of eigenaren van dit soort scholen of verenigingen die hetzelfde doen als Khalid. Dit soort een-op-eentrainingen met minderjarigen zouden niet mogen plaatsvinden. Het is te risicovol.”

Het vermeende misbruik ging ver. Volgens het Openbaar Ministerie en de aangiften gebruikte A. vrijwel dezelfde modus operandi bij het misbruik. De meest minderjarige tieners werden tijdens de trainingen in een soort stretchpositie of spagaat betast en op diverse manieren verkracht.

A. zou bij het betasten hebben gezegd dat massage nodig was voor de doorstroming van het bloed en om minder snel verkouden te worden. Alleen met zijn hulp konden de meisjes professionele dansers in de Verenigde Staten worden.

‘Het zijn jonge meiden die op hoog niveau dansen’

Advocaat Maartje Schaap staat zes van de dertien aangeefsters bij, die gedurende het vermeende misbruik minder- en meerderjarig waren. „Het zijn jonge meiden die op hoog niveau dansen. Khalid liet ze vanuit zijn positie als trainer geloven dat als ze bepaalde handelingen zouden verrichten, ze gegarandeerd op topniveau zouden kunnen gaan dansen. Het ging om jonge meiden die erg getalenteerd waren en super gemotiveerd. Het gaat echt om een zeer groot onderzoek.”

Het merendeel van de aangeefsters die Schaap bijstaat, ondergaat intensieve traumatherapie. „Ze hebben het nodig door wat Khalid hun heeft aangedaan. We hebben inmiddels ook aangekondigd immateriële schadevergoeding te eisen.”

De advocaat van A., Robert Eefting, zegt dat zijn cliënt de ten laste gelegde feiten grotendeels ontkent. „Hij erkent dat er weleens seks is geweest, maar nooit onder enige dwang. Hij heeft dus niets strafbaars gedaan.”

Op 12 maart 2021 staat een nieuwe, inleidende zitting gepland. Een datum voor de inhoudelijke behandeling is er nog niet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu